Vitamin D (kalciferol)

Vitamin D – kalciferol je poznat i pod nazivom antirahitični.

Osobine

To je vitamin koga nema u dovoljnoj količini ni u jednoj namirnici naše svakodnevne ishrane. Nalazi se u koži u vidu provitamina, koji se pod dejstvom ultraljubičastih zraka transformiše u vitamin D. Deponuje se u jetri odakle ga organizam koristi po potrebi.
Poznato je nekoliko provitamina, a najpoznatiji su ergosterol i 7-dehidroholesterol. Po svom hemijskom sastavu vitamin D je sterol, koji spada u grupu visokomolekularnih alkohola. Može da se proizvede sintezom.
Razlikuje se vitamin D1 animalnog porekla i D2 biljnog porekla.
Kristali vitamina D su bezbojne prizme ili iglice, bez mirisa. Tope se na oko 115 C. Lako je rastvorljiv u mastima, uljima i organskim rastvaračima. Kiseline ga lako razgrađuju, a otporan je na povišenim tepmperaturama, u prisustvu alkalija i oksidacionih sredstava.

Dejstvo

  • Učestvuje u metabolizmu kalcijuma i fosfora, a time i u formiranju kostiju;
  • Potpomaže lečenje konjuktivitisa;
  • Poboljšava resorpciju ovih elemenata iz creva i fiksiranje u kostima.

Deficit

Nedostatak vitamina D dovodi do pojave rahitisa; kosti omekšavaju i krive se, a zubi se nepravilno razvijaju. Osim toga, posledica pomanjkanja ovoga vitamina je i pojava tetanije-grčeva celog tela.

Suficit

Javlja se, uglavnom, kod preterane upotrebe preparata bogatih vitaminom D u medicinske svrhe. Hipervitaminoza ima za posledice gubitak apetita, mučninu, zatvor, jaku žeđ noću, taloženje kalcijuma u bubrezima i u drugim organima i tkivima, preterano izlučivanje mokraće i dr.Hipervitaminoza ovoga vitamina se može sprečiti konzumiranjem namirnica bogatih vitaminom A ili korištenjem preparata oba vitamina u pravilnom odnosu.

Izvori

Vitamin D se nalazi u ljudskoj koži kao provitamin i u namirnicama animalnog porekla; morske ribe, (tuna, sardina, bakalar, haringa), žumance, maslac, margarin, svinjska jetra i dr.

Dnevne potrebe

Kod nedonoščadi neophodno je 1400, kod male dece 700, kod odraslih 300-600 i kod trudnica i dojilja 600-2000 I.J. vitamina D.
Jedan mg vitamina D ima 40000 I.J.

Toksičnost 

Toksičnost nastupa kod doza, koje prelaze 18000  kod dece i 20000 I.J. kod odraslih ako se koristi u dužem periodu.

Upozorenje

Stanovnici visokozagađenih gradova treba da unose hranu bogatu vitaminom D.
Ovaj vitamin najbolje deluje u sadejstvu sa kalcijumom i fosforom i vitaminima A, C i holinom.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!