Ishrana po kalendaru trudnoće

trudnocaZa vreme trudnoće treba izbegavati unos alkohola, gaziranih sokova i pića, kao i određenih vrsta biljnih čajeva, suhomesnatih proizvoda. Tu su i školjke, sirova jaja, neke vrste riba, previše začinjena i posoljena jela, preteran unos slatkiša i šećera, kafe preko 2 šoljice na dan, lekova i medikamenata bez konsultacije sa lekarom.

Ono što se preporučuje i što treba unositi  i konzumirati u trudnoći je unos vode od najmanje 2l dnevno, mleko i mlečni proizvodi, puno voća i povrća, meso obavezno i redovno od 50 – 100 grama bilo da je kuvano ili pečeno. Crni ili hleb od celog zrna što češće.

Da li kalendar trudnoće odnosno nedelja trudnoće u kojoj se trudnica nalazi može zahtevati drugi način ishrane?

U prvi pet meseci količina unetih kalorija i namirnica treba biti ista kao i pre trudnoće, jer se plod polako razvija i nikako ne treba korigovati energetsku vrednost. Prva tri meseca zahtevaju unos lako svarljive hrane koju treba rasporediti u više manjih obroka kako bi se uticalo na smanjenje mučnina, regulisao nivo glukoze, a i kako želudac nikako ne bi bio prazan. U prvih 5 meseci trudnica ne bi trebalo da poveća svoju težinu za više od 3 do 4 kilograma. Kada trudnoća uđe u 6 mesec, plod ubrzano počinje sa razvojem i napredkom, te je potrebno povećati unos hrane za nekih 300 kalorija na dan. Dobitak na kilaži bi trebao da se kreće od 1.5 kilograma mesečno, dok u zadnjem mesecu bi trebao da bude 3 kilograma. U toku trudnoće broj povećanih kilograma trudnice bi treba da bude od 10 – 16 kilograma, a optimalno je 12 kg. Previše mali broj kilograma dobijen u trudnoći može negativno uticati na razvoj deteta i na zdravlje majke, dok pevelik dobitak na težini može otežati porođaj, dovesti do povišenog pritiska kod trudnice kao i još niz neželjenih pojava.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!