Paštrnjak ili paškanat upotreba i lekovitost

Pastrnjak malaIstorijat i rasprostranjenost

Paštrnjak raste u skoro svim zemljama Evrope, u Americi, Australiji, ali  i u drugim područjima.

Botaničke i morfološke karakteristike

Paštrnjak je dvogodišnja, zeljasta biljka. Naraste 50cm-1m. Svi delovi biljke su specifičnog, veoma prijatnog, aromatičnog mirisa. Koren je  slatkastog ukusa, a plod je gorak aromatik.

Hemijski sastav

Svi delovi biljke sadrže eterično ulje, a najviše ga ima u plodu (1,5-3,5%). U listu ima oko 50 mg/100g vitamina C. U svežem korenu, koji se najčešće upotrebljava, ima oko: 18% ugljikohidrata, 1,2% proteina, 0,3% eteričnog ulja  i drugih jedinjenja.

Lekovitost

Ovaj  začin deluje stimulativno na apetit,  poboljšava varenje, deluje protiv grčeva u crevima i kao diuretik.  Čaj od korena  pomaže u saniranju kašlja, ima tonizirajuće efekte kod opšte slabosti, ublažava bol, preporučuje se za izbacivanje  peska iz bubrega. Sok od paštrnjaka poboljšava varenje, jača zidove kapilara, ublažava bol. Koristan je protiv bronhitisa, pneumonije, tuberkuloze pluća, emfizema. Normalizuje metabolizam, malo smanjuje sadržaj šećera u krvi.

Upotreba

Koriste se koren i plod, vrlo retko i list. Ima primenu u prehrambenoj, a manje u farmaceutskoj industiji i u kulinarstvu.

Narodna imena

Paštrnak, pastrnjak, paškanat, jelinjak, krstata trava, pastinak, paškrnat, slatka trava.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!