Žalfija biljka lekovitost i upotreba

Zalfija malaIstorijat i rasprostranjenost

Žalfija se od davnina pominje u Kini, Persiji i Evropi. Ona je jedna od najstarijih medicinskih biljaka. Navode je svi antički medicinski pisci. Poznato je da je od sveg lekovitog bilja Karlo Veliki najviše cenio žalfiju. To se vidi i po onom njegovom strogom istorijskom zakonu, Kapitularima, u kome je odredio da  sva državna imanja moraju gajiti stotinak raznih vrsta lekovitog bilja od kojih je na prvom mestu bila žalfija. Samoniklo raste u oblastima Mediterana i Male Azije.

Botaničke i morfološke karakteristike

Žalfija  je višegodišnja, polugrmovita biljka. Raste do  visine 30-60cm. Ima jak koren. Donji delovi stabljike su drvenasti,  a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i četverouglasta. Listovi su uski, oblika elipse, sitno naborani sa  dugačkim  peteljkama;  na  stabljici  su   nasuprotno   poredani.
Cvetovi su veliki, tamnoljubičasti i skupljeni  u cvasti poput klasova. Cvet je dvousnat, a čaška i venčić imaju žlezdaste dlačice.

Hemijski sastav

Žalfija sadrži najviše ugljikohidrata (46,3%), celuloze (16,0%) i proteina (10,2%), zatim 1-2,5% eteričnog ulja i drugih organskih jedinjenja. Sadrži značajnu količinu gvožđa je (184 mg/100g), ali kalcijuma (180 mg/100g). Bogata je u vitaminu A (2395 IU).Najzastupljenija komponenta eteričnog ulja žalfije je a-tuјоn (29,9%), a zatim kariofilenoksid (26,5%), kamfor (24,9%), 1,8-cineol (24,7%), b-tujon (13,7%), b-kariofilen (10,1%), humulenoksid (9,6%) i dr.

Lekovitost

Lekoviti delovi žalfije su  listovi i mlade grančice. Dobar  je  antiseptik,
antioksidant, antispasmolitik, astringens, digestiv, diuretik, hipertensiv, febrifug, laksativ, antiinflamatorik, antimikronial. Leči  promuklost,  jača nerve, otklanja nadutost, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence.  Žalfija  deluje  na čišćenje krvi  i  time  oslobađa organizam  od uzročnika  mnogih  bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, pa se preporučuje   kod  svih  zapaljenja, od  zapalenja ždrela,  preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.  Reguliše znojenje,  podiže tonus,  leči  obolele od reumatizma i antibiotik je širokog spektra. Efikasan je regulator hormona lek za čišćenje jetre, za bolesti  bubrega  i protiv noćnog znojenja. Efikasna je za  održavanje  zdravlja  desni  i zuba.

Upotreba

Žalfija se koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, ali i u kulinarstvu za pripremu pikantnih jela od mesa, te za spravljanje čaja.

Narodna imena

Kadulja, kuš, lekovita slavulja, krstašica, žalfija. Kadulja, prava kadulja, ljekovita kadulja, kuš, salvija ili žalfija, sve su to nazivi za jednu od najstarijih ljekovitih biljka. Ima  još naziva možda  manje  poznatih:  kalaver,  džiger,  kadilja, kaloper, krstašica, žajbel, kaduna, žalkinja, slavulja, krastatica.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!