Šta je boza i recept kako se pravi

bozaBoza je fermentisano bezalkoholno piće, a recept kako se pravi daćemo u nastavku ovog teksta. Boza je neko vreme bila veoma popularna kod nas, stariji se sigurno sećaju. Prodavala se u poslastičarnicama, pekarama, ali danas je to retkost, jer su je postisnuli neki drugi napitci, uglavnom gazirani sokovi. Boza nije naše piće, iako se pravi i kod nas, ali pravi se i pije i u drugim zemljama. Ima svoje posebno mesto u zemljama Balkana, a i šire. Boza ima specifičan ukus, pun i kiselo slatkast. Nekima će se svideli, a nekima ne. To je sladak napitak, koji se dobija od žitarica i prijatnog je mirisa. Negde se za pripremu koristi kukuruz, a negde pšenica ili proso. U različitim zemljama različiti su i recepti za bozu. Postoje mnogobrojne varijacije i finese. Na žalost danas se na tržištu pojavljuju i boze koje sadrže veštačke boje, arome i zaslađivače i nemaju mnogo veze sa tradicionalnom bozom.

Nutritivna vrednost boze

Boza se smatra zdravim i hranjivim pićem. 2 dl ovog pića ima oko 200 kalorija. Sadrži vitamine A, B i E, kao i mineralne materije. Ima belančevina, ugljenih hidrata, organiskih kiselina. Pravi se od nekoliko namirnica, koje zajedno olakšavaju varenje. Nutricionisti uglavnom cene ovo piće. Boza se pije rashlađena, kao napitak koji osvežava i daje energiju. Postoji verovanje da boza može da uveća ženske grudi, a negde je žene koriste u toku dojenja za povećanje mlečnosti.

Kako napraviti bozu kod kuće

Evo ga i recept za bozu. U veliki lonac sipati vodu i staviti da prokuva. U zasebnoj posudi razmutite, lepo bez grudvica, 500 grama kukuruznog brašna. Ovo se sad sipa u vodu koja kuva na umerenoj temperaturi uz mešanje. Kuva se na blagoj temperaturi oko 30 minuta. Zatim ostaviti sve da se ohladi, a onda dodati razmućen kvasac u toploj vodi sa malo šećera. Ostaviti da stoji sve 24 časa na sobnoj temperaturi, a onda treba procediti. Ušpinovati (karamelizovati) šećer, sipati 5 dl vode i neka prokuva. Ohladiti i dodati u prohlađen napitak. Neko bozi dadaje sok od limuna, čime ona dobija još više na toj osvežavajućoj noti. Sve promešati i naliti uz pomoć levka u čiste flaše. Čuvati bozu u frižideru.

Sastojci

5 l vode
500 gr kukuruznog brašna
400 gr šećera
½ kocke svežeg kvasca
limunov sok po želji

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!