Pivski kvasac za kosu lice kožu i debljanje

kvasacPivski kvasac se koristi u ishrani, kao lek i u kozmetičke svrhe. Upotrebljava se za kosu, lice, kožu, otvarenje apetita. Pivski ili pivarski kvasac se dobija u procesu prirodne fermentacije pivske sladovine. Potom se prečisti, inaktiviše, odgorči, suši i sitni. Prodaje se u obliku praha svetlosmeđe boje, specifičnog mirisa i ukusa. Nekom su ovaj ukus i miris prijatni, a nekom ne.

Kako se koristi i dozira pivski kvasac u ishrani

Pivski kvasac je ustvari dodatak ishrani i tako ga treba i koristiti. Nabolje je da se pomeša sa jogurtom, voćnim sokom ili prohlađenim čajem.
Dnevna doza za decu je maksimalno 10 grama, a za odrasle maksimalno 20 grama.

Nutritivna vrednost pivskog kvasca

Pivski kvasac je zaista bogat izvor vitamina i minerala. Najviše su zastupljeni vitamin B kompleksa i to tiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, piridoksin – B6. Vitamini B kompleksa utiču na pravilan rad nervnog sistema i mišića, imaju uticaj na rast, jačaju imunitet organizma, odgovorni su za čistu kožu i lep ten, doprinose zdravoj kosi. Sadrži i proteine. Od minerala su najviše zastupljeni fosfor, magnezijum i gvožđe.

Pivski kvasac kao lek

Još  16. veku su neki lekari smatrali pivski kvasac kao lek. Veruje se da predstavlja svojevrsnu zaštitu za kožu. Ako se uzima redovno kao dodatak ishrani, može značajno doprineti čišćenju lica od akni. Dobro ishranjuje kosu iznutra, mada se maske za kosu od kvasca koriste i spolja. Otklanja umor i mučninu. Podržava rad jetre i želudca. Postoje određene nedoumice oko toga da li je pivski kvasac dobar za mršavljenje ili za debljanje. Iz ličnog iskustva mogu reći da otvara apetit. Druga kontradiktornost je da jedni tvrde da održava ravnotežu crevne flore, a drugi da može da podstakne razvoj gljivica. Svakako ga ne bi tebalo uzimati stalno ili u dužem vremenskom periodu, nego par puta godišnje po jednu kutiju.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!