Sok od koprive i limuna za anemiju recept kako se pravi

koprivaSok od koprive sa malo limuna za poboljšanje ukusa, može biti vrlo dobar recept za sve one osobe koje pate od anemije. Koriva je poznata kao jedan od najboljih prirodnih lekova u slučaju nedostatka gvožđa. Mogućnost koja stoji na raspolaganju, je pravljenje i ispijanje soka od koprive, kada je sveža kopriva dostupna, a to je naročito u proleće. Kada nema sveže koprive, onda je za istu namenu dobar čaj od koprive. Treba piti 1-2 šolje na dan u periodu od 20-30 dana, a onda praviti pauzu.

Berba koprive

U proleće sve biljke kreću sa naglim rastom, pa tako i kopriva. Najbolji su sveži listovi mladih biljaka. Postoje predrasude, kada je kopriva u pitanju. Kopriva nas može opeći, naneti nam štetu i od nje treba bežati. To su nas učili od malena. Ali dovoljne su rukavice za branje, malo opreza i neće biti problema. Kopriva se bere tako što se kidaju vrhovi, odnosno nekoliko mladih listova pri vrhu biljke. Treba voditi računa i o tome kakvi su tereni gde se kopriva bere, da nema nekih fekalija i otpadnih voda, da nije uz frekventne saobraćajnice, jer kopriva raste i na takvim mestima. Upravo iz tog razloga ne preporučuje se kupovanje sveže koprive, ako nismo sigurni odakle je ubrana.

Kako se pravi sok od koprive na sokovnik

Kao i ostali sokovi od voća i povrća i kopriva se može cediti na sokovnik. Ubrani listovi se properu u hladnoj vodi i naguraju se u sokovnik, a potom se onim tučkom pritisnu. Uključimo sokovnik da cedi sok. Dobijamo izvanredan sok izrazito zelene boje, što potiče od hlorofila. Ovaj sok istina nema neki ukus u kome ćemo da uživamo, ali on se i ne pije zbog uživanja, nego zbog koristi za zdravlje. Ipak, da bi malo poboljšali ukus dodaćemo malo limunovog soka i malo vode. Ovakav potpuno prirodni ceđeni sok od koprive je prepun vitamina (posebno C) i minerala (posebno gvožđa). Rok trajanja soka je 24 sata i čuva se u frižideru.

Kako se pravi sok od koprive sa mašinom za mlevenje mesa

Sveži sočni listovi koprive mogu da se samelju kroz mašinu za mlevenje mesa i to je opcija za one koji nemaju sokovnik. Dobija se manje soka,a više otpada, ali i ovo je jedno od rešenja. Ostalo je sve isto. Dodati malo limuna i malo ovde, te popiti u roku od 24 časa.

Infuzija ili infuz od koprive

Infuzija ili infuz od koprive je nešto između soka i čaja, a pravi se na sledeći način. Prokuvati vodu u šerpi i skloniti sa ringle. U vrelu vodu dodati 20-30 listova koprive. Što bi neki rekli kopriva se popari u vreloj vodi, ali se ne kuva. Poklopiti i ostaviti preko noći da se hladi. Ujutro procediti, dodati malo limunovog soka i piti. Ni ova opcija nije loša i podjednako dobro deluje na popravljanje krvne slike, u slučaju anemije.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!