Sok od cvekle i šargarepe uz dodatak limuna

sargarepa i cveklaSok od cvekle i šargarepe je vrlo zdrava kombinacija, naročito ako se njoj doda malo soka od limuna. Ovo je dijetetski napitak za detoksikaciju organizma, koji doprinosi boljem funkcionisanju organa za varenje i poboljšava imunitet.

Kako se pravi sok od cvekle i šargarepe

Poželjno je svakako imati sokovnik i onda sve ide lako, kao od šale. Najbolje je ovaj svež sok praviti od mlade cvekle i šargarepe, negde usred leta. Tada baš prija, jer su i potrebe za vitaminima i osveželjem povećane. Prosto će vas okrepiti i vratiti energiju. S druge strane, ovaj sok može da se napravi u bilo koje doba godine, jer su cvekla i šargarepa uvek dostupne.
Odnos cvekle i šargarepe treba da bude 1:2. Znači duplo više ide šargarepe u sok. Oprati i očistiti povrće, te iseći na uzdužne komade,ali ne previše sitno, tek toliko da se lakše propusti kroz sokovnik. Iscediti cveklu i šargarepu na sokovnik. Boje su predivne, kad se pomešaju crvena i narandžasta, a i miris prelep. Naravno uvek vi možete dodati u svoj sok još neko voće po želji, a mi smo se opredelili da sok malo zakiselimo limunom. Limun iscediti na cediljku pa dodati u glavni sok. Da li ćete ovaj 100% sok malo razblažiti sa vodom ili ne, to zavisi od vas. U svakom slučaju imamo sjajan napitak.
Nama potrebe dodavati zaslađivače. Šargarepa je po prirodi sladak koren, što će biti sasvim dovoljno da ovaj napitak bude prijatan za piće. Mana ovih prirodnih ceđenih sokova je kratak rok trajanja. Ako ste napravili malo više, znajte da sok jedan dan možete čuvati u frižideru, ali uglavnom se popije odmah, što je i najbolje.

Zašto je dobro piti sok od cvekle i šargarepe

Cvekla je poznata kao izuzetno povrće za čišćenje organizma. Nije baš lek za malokrvnost, kako mnogi tvrde, ali odlično čisti krv i jetru. Najbolje se iskoristi kada se konzumira sveža, dakle upravo kao sok od cvekle. Cvekla može sniziti pritisak i holesterol. Sadrži folnu kiselinu i vlakna, koja normalizuju proces varenja.
Šargarepa deluje blagotvorno na organizam, posebno na organe za varenje. Sadrži beta karoten, vitamin A  i dobra je za vid.
Veruje se da i cvekla i šargarepa imaju antikancerogena svojstva. Sok od cvekle i šargarepe je pogodan i za trudnice i decu.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!