Sirup i sok od zove priprema sastojci za zdravlje kao lek

sok od zoveSirup ili sok od zove (bazge) pravimo u proleće. Priprema zaista nije komplikovana, a potrebni sastojci su besplatni ili jeftini. Da li je ovaj sok dobar za zdravlje i može li poslužiti kao lek, je pitanje koje se sa osnovom postavlja. U principu postoji više načina da se sok od zove napravi. Kao prvo, najpoznatiji je sirup od cvetova zove, zatim imamo sok od cvetova zove i na kraju sok od bobica zove.

Sirup od cvetova zove

Zova cveta negde od sredine aprila, pa ceo maj i čak jun. Cvetova ima na pretek i mogu se ubrati za pravljenje sirupa. Recept za sirup od bazge je vrlo jednostavan. Potrebno je 20 cvetova zove, za 1 litar vode. To je merilo, a obično se pravi veća količina. Stoji tako potopljeno 12-24 časa, a onda se dodaje na tu količinu 300 grama šećera i jedan isceđen limun. Još 12-24 sata da odstoji uz mešanje da bi se šećer lepo rastopio. Zatim procediti sve kroz odgovarajuću cediljku ili gazu. Čuvati u zatvorenim flašama na tamnom i hladnom mestu. Tako se može čuvati dugo, do godinu dana. Sok se napravi tako što se sirup krsti (razredi) sa vodom u čaši.
Naravno da zbog znatnih količina šećera koji se stavljaju u ovaj sirup od zove, njega ne možemo smatrati zdravim. Ipak ako se pije umereno, ovaj sok nije ni štetan za zdravlje. Pogodan je kao osveženje u toku letnjih dana i to je sve.

Sok od cvetova zove

Kod nas se tradicionalno pravi sirup koji se dugo može čuvati, a retko ko pravi sok, koji je zdraviji, bez šećera i konzervansa i ne može da se čuva. Postupak pripreme, odnosno recept kako se pravi sok od zove je sličan. 10-20 cvetova zove i isečene kolutove od jednog limuna  potopiti u 1,5 litar izvorske vode. Sve da odstoji 24 sata, uz povremeno mućkanje ili mešanje. Zatim procedite i zasladite sa medom ili sa stevijom. Neko sok od limuna doda na posletku, umesto kolutova. Ovaj sok treba popiti istog dana.

Sok od bobica zove

Sok od bobica zove je manje poznat sok u našim krajevima. Bobice sazrevaju krajem leta i od njih se pravi sok. Ovaj sok se pije u manjim dozama, na kašiku. Prema istraživanjima je utvrđeno da ovaj sok ima ulogu u jačanju imunitata i koristi se protiv prehlade i gripa. Recept za sok od bobica zove možete pročitati ovde.

Sok od zove kao lek za zdravlje

Sok od zove podstiče znojenje i koristan je protiv temperature, prehlade i gripa. Poznato je da je kod temperature preznojavanje poželjno, jer to obara visoku temperaturu. Veruje se da je dobar i za respiratorne organe. Poznat je kao diuretik, pospešuje izmokravanje. Sok od zove dakako ne treba uzimati u velikim količinama. Neke vrste zove su i toksične, pa posebno sa bobicama zove treba oprezno. Nije preporučljiv sok od bazge za trudince i dojilje.

Sok od zove i sterilitet

Postoji verovanje u narodu da sok od izaziva sterilitet, posebno kod muške populacije. Međutim, kako nema niti jednog dokaza za tako nešto, a nije ni naučno potkrepljeno, može se reći da ovo jednostavno nije tačno.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!