Laneno seme kao lek upotreba za čišćenje creva

semenke lanaLaneno seme danas više privlači pažnju i u upotrebi je kao lek za čišćenje creva, a ima i druga lekovita svojstva. Sitne semenke lana su neki ljudi zanemarili u ishrani, iako one sadrže korisne nezasićene masne kiseline, vlakna, vitamine i minerale. Lanene semenke možemo kupiti u prodavnici zdrave hrane i uopšte nisu skupe. Cena je zaista pristupačna, pa ne može biti izgovor zašto se ove semenke ne koriste.

Seme lana kao lek

Ono što su mnogi zapazili prilikom redovne upotrebe lanenog semena u ishrani, je to da blagotvorno ove semenke deluju na probavu. Korisne su protiv zatvora, odnosno omogućavaju redovno pražnejnje i čišćenje creva. Sadržaj nezasićenih masnih kiselina u lanenom semenu je zavidan. Ove semenke mogu smanjiti loš holesterol u krvi i tako uticati na manji rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Laneno seme i ulje daje rezultate u prevneciji i lečenju malignih oboljenja. Neki izvori tvrde da je rame uz rame sa uljem konoplje, što se tiče lečenja kancera. Dijeta koja se bazira na upotrebi lanenog semena i ulja je poznata kao Budvig dijeta, o kojoj smo već pisali.

Upotreba lanenog semena

Laneno seme se može upotrebiti u ishrani na različite načine. Ono što je bitno jeste da laneno seme treba da pukne. Cele semenke ne mogu u potpunosti da se svare i prolaze kroz digestivni trakt. Kada seme pukne ili se samelje, onda se lako svari i korisni sastojci ostaju u organizmu. Laneno seme je najbolje uzimati sa jogurtom i to za doručak, mada se može pomešati i sa voćnim sokom ili uzimati na druge načine. Jedna kašika lanenog semena u doručku je sasvim dovoljna dnevna doza za zdrave osobe. Biće to pokretačka energija i zaštita za početak dana.

Kako samleti laneno seme

Kao što smo rekli laneno seme treba da pukne. Može da se kupi već mleveno laneno seme, ali mišljenja smo da je bolje samostalno samleti seme. Može se upotrebiti mlin za kafu i to je jedan način. Drugi način je da se semenke ubace u blender, zajedno sa jogurtom ili recimo nekim voćem. Treća mogućnost je da koristite tučak i avan i prosto da izgnječite seme. Važno je da pukne ili da se usitni, ne morate da napravite laneno brašno.

Čuvanje lanenog semena i ulja

Laneno seme, a bogami i ulje je prilično kvarljivo. Treba ga čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu. Ako ga čuvate u otvorenoj kesi, vrlo brzo može da se ucrva. Najbolje ga je čuvati u dobro zatvorenoj tegli. Može i u frižideru. Laneno ulje je isto jako kvarljivo i preporuka je da se kupuje u malim flašicama, da bi se što pre iskoristilo. U suštini se i prodaje tako, uglavnom u manjim flašicama. Laneno ulje može i treba da se čuva u frižideru, ali ni to nije garancija da posle izvesnog vremena neće da se užegne, jer je izrazito nestabilno. Najsigurnije je da ga što pre potrošite.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!