Mleveni lan i jogurt za mršavljenje i probavu upotreba

lanMleveni lan se sve više koristi zbog svojih zdravstvenih prednosti, za mršavljenje i bolju probavu. Mleveni lan i jogurt su uobičajena kombinacija, čija upotreba se veže uglavnom za prvi obrok, odnosno doručak. No ima i drugih načina kako se koristi mleveni lan.

Mleveni lan za zdravlje

Mleveni lan je najobolje koristiti ujutro za doručak. Neko samo sipa kašiku ili dve mlevenog lana u šolju jogurta, promeša i popije. Ukoliko je u pitanju jogurt sa manjom količinom mlečne masti, ovakva kombinacija je idealna za mršavljenje. Mleveni lan i jogurt zajedno onda ne sadrže mnogo kalorija, a ipak zasite. Osobe koje ne piju jogurt, mleveni lan uzimaju sa voćnim sokom ili sa medom. Može se mešati i sa žitaricama za doručak. Mleveni lan za probavu je odličan prema dosadašnjim istraživanjima. Reguliše pražnjenje creva i tako sprečava zatvor stolice. Činjenica je da sadrži vlakna, omega 3 masne kiseline i fitonutritijente lignane. Mleveni lan za holesterol je idealan. Sadržaj nezasićenih masnih kiselina u lanu čini ga pogodnim za jelo, kod osoba sa povišenim holesterolom. Konzumiranjem se smanjuje rizik od srčanog i moždanog infarkta. Lan sadrži masnoće koje su dobre, pa se upotrebom smanjuje rizik od malignih bolesti.

Mleveni lan kako se dobija i čuva

Mleveni lan se dobija mlevenjem semenki lana. Može da se kupi već melven ili da kupite seme pa da sami meljete. Kako da sameljete seme lana vidite ovde. Prodaje se mleveni lan i semenke u prodavnicama zdrave hrane.
Melveni lan nije pogodan za duže čuvanje, jer se može ukvariti, pa ga treba što pre potrošiti. Mleveni lan treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi u frižideru, da se ne užegne.
Može da se melje dok ne dobijemo laneno brašno, a može da se samo delimično samelje da bude grublji mleveni lan, a ne fino mleven kao brašno. Da bi se lan iskoristio (svario), dovoljno je da seme pukne. U protivnom semenka lana ce proći kroz creva nesvarena, a to znači da se neće iskoristiti sastojci koji su u njoj.

Kako se koristi mleveni lan u ishrani

Već smo opisali kako da koristite mleveni lan sa jogurtom, ali ima i drugih načina, da koristite ovu blagodet. Komad hleba namazan maslacem, možete da pospete sa mlevenim lanom. Mleveni lan može da se doda u kolače i druga peciva koja pravite. Pomešajte mleveni lan sa medom i uzmite kašiku ujutro. Dodajte kašiku mlevenog lana u prirodni voćni sok koji ste napravili na sokovnik, dobro promešajte i pijte.

lan seme

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!