Dijeta po krvnim grupama

Tvorac dijeta po krvnim grupama je Dr Peter D’Adamo. On je podelio namirnice u 16 kategorija. To su: meso i perad, morski plodovi,  mlečni proizvodi i jaja, masti i ulja, orašasti plodovi i semenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, testenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, dodaci i razna pića. Namirnice se dele na dobre, neutralne i za izbegavanje.

Dijeta za krvnu grupu A

Dijeta za krvnu grupu A treba biti bogata prirodnom hranom, svežom i nepreradjenom. Ovim osobama odgovara vegeterijanska ishrana, zato što im je osetljiv probavni sistem.  Smatra se da su osobe sa A krvnom grupom osetljivije i sklonije nekim bolestima, kao što su dijabetes, srčane smetnje i kancer. Prema Dr. Peteru D’Adamou koji je i autor ove dijete, osobe A krvne grupe su uzgajivači. Potrebna im je biljna ishrana sa mnogo voća i povrća, kao i žitarica. Proizvodi životinjskog porekla nisu preporučljivi. Meso utiče na povećanje telesne težine, usporava metabolizam, taloži se masnoća i stvaraju se otrovi u digestivnom traktu. Meso ne treba potpuno izbaciti iz jelovnika, jer se gvoždje bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla. Meso peradi se može uzimati u malim količinama, a ostalo meso ne.  Treba jesti i ribu. Preporučuju se orašasti plodovi i semenke da bi se osigurao unos proteina. Takodjer za nadoknadjivanje proteina važno je jesti mahunarke. Ova dijeta je bogata vlaknima, pa je dobra i za one koji pate od opstipacije. Kroz sveže voće treba obezbediti dovoljno vitamina c. Ovo je odlična dijeta za gojazne osobe, koje će se pridržavanjem ovih smernica rešiti  holesterola i masnih naslaga. Važne namirnice su jogurt i nemasni sir.Treba koristiti biljna nerafinisana ulja u ishrani. Ishrana mora biti bogata mahunarkama (boranija, pasulj, sočivo, soja). Mogu se koristiti začini u ishrani. Mogu se piti čaj i kafa, ali alkohol treba izbegavati, sem belog vina.

Dijeta za krvnu grupu B

Osobe krvne grupe B su jake i otporne na nove bolesti. Ipak ove osobe su sklonije nekim poremećajima imunog sistema u vidu hroničnog umora, pa čak i multiple skleroze. Ova dijeta je uravnotežena i obuhvata veliki broj namirnica, pa osobe sa B krvnom grupom mogu da odahnu. Namirnice kojima se povećava kilaža su: kikiriki, sočivo, pšenica, susam itd.
Težinu smanjuju sveže zeleno povrće, meso, niskomasni mlečni proizvodi i dr.
Od mesa treba jesti jagnjetinu i divljač. Govedinu, teletinu i ćuretinu možete jesti povremeno. Izbegavati slaninu, svinjetinu, piletinu. Obavezno treba jesti ribu, ali izbegavati morske plodove i dimljni losos, koji se teže vare. Mlečne proizvode treba jesti redovno, ali ne treba zanemariti ni sojine proizvode, koji katkad mogu zameniti mlečne. Od mlečnih proizvoda osobama B krvne grupe ne leži jedino sladoled i plavi sir. Najbolje je koristiti maslinovo ulje u ishrani. Semenke i koštunjavi plodovi treba da se uključe u ishranu. Većina osoba ove krvne grupe obično ne podnose pšenicu, ali treba  jesti pirinač, ječam i ovas.
Interesantno je da paradajz i kukuruz treba izbaciti iz ishrane, kod ove dijete, jer navodno ometaju metabolizam. Voće treba uzimati redovno, osim kokos, nar i urme. Sokovi su dozvoljeni izuzev sok od paradajza. Koristan je zeleni čaj. Povremeno se može piti pivo ili vino, ali generalno alkohol i gazirana pića treba izostaviti.

Dijeta za krvnu grupu AB

Krvnu grupu AB ima do 5 % ljudi u svetu. Prema toj statistici ova krvna grupa je retka. Ova krvna grupa ustari predstavlja mešavinu krvnih grupa A i B i dobrim delom je još uvek nepoznanica. Poželjno je da osobe ove krvne grupe prilagode dijetu, tako da ishrana bude nešto izmedju dijete za A i B krvnu grupu samo još umerenije, što se tiče količina. Treba uzimati namirnice biljnog i životinjskog porekla, ali u manjim količinama. Da bi smršali treba da unosite pšenicu i meso u ograničenim količinama. Hrana koja deblja: meso, semenke, kukuruz, pasulj, pšenica. Za mršavljenje je dobro jesti ribu, tofu sir, mlečne proizvode, zeleno povrće, ananas, alge. Ovo je zahtevna dijeta zbog stalne fokusiranosti na umerenost i pažljivo biranje namirnica. Ako se pedantno sprovodi uz pravi odabir namirnica ova dijeta ne oskudeva sa važnim hranjivim sastojcima, koji su vam potrebni.

Dijeta za krvnu grupu 0

Osobe koje imaju krvnu grupu 0 su po Dr. D’Adamu lovci. Oni su mesojedi i imaju jaku probavu.Snažni su i izdržljivi. U ishrani treba da dominiraju namirnice životinjskog porekla i neke vrste povrća. Mleko i mlečni proizvodi nisu preporučljivi. Voće se jede, ali u malim količinama. Od voća su najbolje smokve i šljive. Meso treba biti jagnjeće, teleće, govedje, živinsko i divljač. Za mršavljenje se preporučuju:meso, riba, alge, kelj, brokoli, spanać. Potrebno je uzimati dodatni vitamin c, jer se uzima manje voća. Ako ipak dodje do problema sa probavom, treba uzeti probiotik i hranu sa vlaknima.Pošto se unosi dosta proteina kroz meso potrebno je da se organizuje i neka fizička aktivnost. Ova dijeta ima odlike proteinske dijete, pa treba paziti da ne dodje do neželjenih efekata u vidu povećanja holesterola. Nije preporučljiva za osobe koje imaju visok pritisak, kardiovaskularnim i bubrežnim bolesnicima.

http://www.dadamo.com/

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!