Med i cimet za mršavljenje

stapici cimetaMed je proizvod koji se dobija od medonosnih pčela. U ishrani čoveka se koristi još od praistorije. Sastojci od kojih je sačinjen med su mnogobrojni, a to zavisi i od kojih biljaka su pčele sakupljale polen. Veći deo meda su ugljeni hidrati, naročito glukoza i fruktoza. U medu ima i vode, pa od njenog prisustva zavisi koliko je med tečan ili gust. Med sadrži i kiseline, a od vitamina prisutni su naročito E i B vitamin. Sastav, kao i kvalitet meda zavise od vrste biljaka, od podneblja na kome se proizvodi ali i od samog načina proizvodnje. Zbog obilja kvalitetnih sastojaka med se smatra lekovitim proizvodom, ali zbog koncentracije svih ovih sastojaka, a naročito mnogo ugljenih hidrata, treba ga koristiti umereno.
Savet je da kad uzimate med, ne koristite metalnu kašiku. Preporučuje se plastična ili keramička kašika za uzimanje meda. Ako rastopite med u vodi, nikad ne koristite toplu ili vrelu vodu, jer uništava hranjive sastojke u medu.
Ako ste se probudili mamurni i boli vas glava, jer ste prethodnu noć bili na slavi ili ste bili u provodu sa društvom i malo ste popili, probajte sa medom da rešite problem na sledeći način. Rastopite kašiku meda u čaši hladne vode i popijte. To će vam vratiti neophodnu energiju i spasiti od mamurluka.

Cimet

Cimet kao drvo u prirodi može dostići visinu preko 5 metara. Kora drveta se koristi kao začin. Najčešće se prodaje upakovan u praškastom obliku. Može se naći i kao štapić, koji lepo miriše. Štapići se mogu rendati i tako koristiti u pripremi jela. Cimet je poznat kao začin i koristi se u kuhinjama širom sveta, a manje su poznata njegova lekovita svojstva. Odličan je antioksidans i potpomaže varenje.Veliki je spisak korisnog delovanja cimeta na organizam čoveka.

Med i cimet

Kad se spoje dva tako lekovita sastojka, kao što su med i cimet, onda se stvarno dobije moćan proizvod. Mešavina meda i cimeta pripremnjena na različite načine koristi se za popravljanje stanja organizma, kod različitih zdravstvenih problema. Ova kombinacija je efikasna kod srčanih oboljenja, opadanja kose, infekcije mokraćnih puteva, ujeda insekata, lošeg varenja hrane, prehlade i naravno za mršavljenje.

Med i cimet za mršavljenje

Pola kafene kašičice cimeta sipajte u šolju i napunite sa 2 dl kipuće vode. Poklopite tanjirićem kao čaj i ostavite da se prohladi. Kada je napitak potpuno ohladjen, dodajte kašiku meda (ali ne metalnom kašikom). Dobro promešajte i popijte pola šolje, uveče, pre odlaska na počinak. Ostatak ostavite u frižider. Ujutro kad se probudite, popijete ostatak, ali bez podgrevanja. Ovakav napitak od meda i cimeta možete praviti svaki drugi dan. Nakon 20 dana napravite pauzu.

Još malo o medu i cimetu

Ova mešavina meda i cimeta može da se koristi i u čaju ili voćnom soku. Ono što je vrlo bitno, ukoliko stavljate med i cimet u čaj, nemojte nikako da ih sipate u vreo čaj. Tako bi uništili važne sastojke i umanjili delotvornost ovih komponenata. Čaj treba da se malo prohladi pa onda dodajte med i cimet. Što se tiče meda pravilno je uzimati med drvenom, plastičnom ili keramičkom kašikom, a nikako ne metalnom. Kada je reč o cimetu onda treba obratiti pažnju o kom cimetu se radi. Cejlonski cimet je taj koji je dobar za ishranu ljudi i njega treba koristiti. Kineski cimet nije preporučljiv za ishranu zato što ima previše sastojka kumarina, koji u tim dozama može biti štetan za čoveka.

 

Share Button

Jedno mišljenje na „Med i cimet za mršavljenje“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!