Zelena dijeta

Zelena dijeta predstavlja princip mršavljenja čija je osnova unos zelenog povrća te prirodnih iscijeđenih sokova. Namirnice koje se konzumiraju tokom ove dijete sadrže vlakna pa stoga ovakav tip dijete osim što vam pomaže kod mršavljenja, pozitivno utječe i na detoksikaciju vašeg organizma. Količina kalorija koja se unosi prilikom ove dijete je toliko mala da jednostavno mora nastupiti mršavljenje. Ona je vrlo jednostavna za provođenje s obzirom na jednostavnu pripremu obroka.
Kombinacija limuna, jabuke, grejpa i zelenog povrća, poput kelja, brokuli blitve i špinata, čine osnovu za izradu napitka originalne zelene dijete. Dnevno se preporuča konzumacija barem jedne litre frapea koji je sastavljen od ovih namirnica. Osim toga preporučljiva je i konzumacija različitih voćnih salata (kupus, krastavac, radič, paprika, …). Kod primjene ove dijete bi od voća trebalo izbjegavati jedino unos banana i grožđa. Kod ove dijete, zapravo voće ima najveći učinak na detoksikaciju organizma.
Ova dijeta je posebno pogodna za one ljude koji su vegetarijanci, a imaju problema u borbi s kilogramima.
Bitno je napomenuti da pri kombinaciji namirnica, one moraju biti usklađene da se na taj način osigura dobra probava.
Jednostavan primjer kombinacije voća i povrća za jedan dan dijete:
–    Doručak: iscijediti voće i popiti u obliku gustog soka,
–    Između doručka i ručka: konzumirati svježe voće zatim salatu,
–    Ručak: konzumacija soka od sviježeg povrća, salate, krumpira i malo integralnog kruha (bitno je da uz krumpir uvijek ide i salata),
–    Večera: salata od različitog povrća (ovisi o sezoni, ali primjerice može biti svježi krastavac i paprika).
Ukoliko primjenjujete ovu dijetu a ljubitelj ste mlijeka, prilikom njegove konzumacije bi trebali pričekati dok se ono probavi te tek nakon toga konzumirati nešto drugo.
S obzirom da se kod provođenja ove dijete potrebno odreći mnogih namirnica, zbog takvih promjena u ishrani kod pojedinca može doći do privremenog umora ili glavobolje. Također, ovu dijetu ne mogu provoditi osobe s dijabetesom ili hipoglikemijom. S obzirom da se dijeta bazira na sirovoj vegetarijanskoj ishrani, može doći do pomanjkanja nekih hranjivih tvari kao što su proteini, vitamin D, i cink.
Izvor: http://www.tvojdoktor.com

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!