Kako smršati

Mnogi ljudi sa prekomernom težinom postavljaju sebi pitanje kako smršati. Ipak uz pitanje kako smšati, treba postaviti i pitanje, koliko smršati?
Stvari se ne mogu generalizovati, jer neko ima možda 5 kg viška, a neko 30 kg. Stoga plan mršavljenja, vrsta dijete, dužina držanja dijete, fizička aktivnost i sl. nije za svakoga ista.
Pre svega treba imati volju, kao i za druge stvari u životu. Gojaznost osim fizičkog može predstavljati i psihološki problem. Dakle potrebne su promene. Promene u navikama, ponajviše vezano za ishranu, ali i za organizaciju dnevnih aktivnosti (jelo, spavanje, rad, odmor, spot, zabava).
Da bi imali volju potrebna je i motivacija. Uvek imajte na umu da će vaša idealna težina kojoj težite omogućiti da budete zadovoljni svojim fizičkim izgledom, ali i da itekako ima pozitivan uticaj na vaše zdravlje. Poznato je da gojaznost sa sobom nosi i probleme sa hipertenzijom, holesterolom, srčanim smetnjama i drugim zdravstvenim problemima.
Ukoliko imate nekoliko kilograma viška možete sami pokušati da smršate uz blagu dijetu i sportske aktivnosti. Ako imate mnogo više kilograma od idealne težine, onda se svakako preporučuje konsultovanje stručnjaka, a to je nutricionista, dijetetičar.
Najbolji  rezultati se postižu striktnim pridržavanjem propisane dijete, realizacijom fizičkih aktivnosti (a to je bar 30 minuta šetnje svakodnevno), unosom dovoljne količine vode, praćenjem i evidencijom ostvarenih rezultata na nedeljnom i mesečnom nivou.
Ako ste odlučili da je sad pravi trenutak da započnete vaš put do idealne težine, budite odlučni i istrajni, ne odustajte dok ne dodjete do željenih rezultata.
I da zaključimo, kako smršati:
– odlučnost, volja i motivacija
– izbor dijete
– menjanje loših navika u ishrani i šire
– fizička aktivnost je neophodna
– piti dovoljno vode
– praćenje i evidentiranje ostvarenih rezultata
– kod većih problema sa prekomernom težinom obratite se nutricionisti za pomoć

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!