Hrana bez glutena alergija na gluten i celijakija simptomi

hrana bez glutenaHrana bez glutena je ona hrana koju treba da jedu svi ljudi koji pate od celijakije. Celijakija je jednostavno rečeno alergija na gluten. Celijakija simptomi su kompleksni i mnoge osobe i ne znaju da imaju alergiju na gluten. Nevolja je u tome što se izgleda kod većine ljudi, koji imaju ovu bolest, ona nikad i ne utvrdi.
Svima vam je zasigurno poznat slučaj našeg najpoznatijeg sportiste Novaka Đokovića, koji pati od celijakije. Kada je to utvrđeno i kada je on krenuo da se hrani hranom bez glutena, počeo je da postiže maksimalne sportske rezultate.
Dakle, sa promenom ishrane, sve se vraća u normalu i možemo opet biti zadovoljni sa kvalitetom života.

Šta je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, a preporučuje se izbegavanje i ovsa. Brašno, hleb, pecivo, testenine, kolači, slatkiši i mnogi drugi proizvodi vrlo verovatno sadrže neku od ovih žitarica, a time i gluten. Čak i u tragovima može izazivati nevolju. Zbog načina prerade može se u tragovima naći u soji ili ovsu.

Kako se hraniti bez glutena

Neke žitarice koje sadrže gluten moraju se potpuno izbaciti iz ishrane. To bi nekako i išlo, međutim ako malo uđemo u srž problema, shvatamo da mnoge namirnice koje se nalaze na rafovima u prehrambenim radnjama sadrže gluten u manjoj ili većoj meri. Koliko ima samo namirnica koje sadrže pšenično brašno. Malo je olakšano onima koji ne koriste namirnice sa glutenom, u poslednje vreme, jer su proizvođači počeli da navode na deklaracijama proizvoda, da li ima ili nema glutena. Znatan broj onih koji pate od celijakije se snabdevaju u prodavnicama zdrave hrane, gde za svoj način ishrane, pronalaze više razumevanja.
Mogu da se jedu žitarice bez glutena, voće i povrće, meso i riba, testenina od pirinča ili kukuruza i čitav niz drugih proizvoda koji ne sadrže gluten. Hrana bez glutena je dostupna i možda nešto skuplja. Potrebno je malo vremena da se čovek navikne na ovakav način ishrane.

Žitarice bez glutena

Žitarice koje ne sadrže gluten i koje slobodno mogu da se konzumiraju su: kukuruz, pirinač, proso, heljda, kvinoja, štir, tef.

Celijakija simptomi

Celijakija simptomi su kod nekog više, a kod nekog manje izraženi. Nekad organizam reaguje burno, a nekad se upala umiri. Simptomi su često u vidu probavnih smetnji. Tu su nadimanje, grčevi, gasovi i slično. Umor je isto jedan od simptoma. Upala ili samo iritacija sluzokože uslovljava i veću podložnost alergijskim reakcijama na polen i druge alergene. Može čak da rezultira problemima sa disanjem. Slični su simptomi kao kod kandide u crevima. Ipak simptomi se dosta i razlikuju, od slučaja do slučaja. Ako se netolerancija na gluten ne otkrije, to može izazvati oštećenje crevnih resica u tankom crevu, koje imaju svoju ulogu. Mogu se javiti poremećaji u varenju i usvajanju hrane. Alergija na gluten kod odraslih i kod dece može da se javi i nije šala.
Svi oni koji imaju slične probleme trebalo bi da se testiraju. U protivnom mogu muku mučiti celog života, a da se nikad ne otkrije o čemu se radi. Svako ko sumnja da je alergičan na gluten, trebalo bi da drži bezglutensku dijetu nekoliko nedelja, ali vrlo striktno da se pridržava. Potom će i sam zaključiti da li se oseća bolje.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!