Šta jesti za doručak

musleŠta jesti za doručak, je pitanje koje mnogi postavljaju. Za doručak se opravdano kaže da je najvažniji obrok, zato ga nikako ne bi trebalo preskočiti. Čak i ukoliko ste na dijeti, treba doručkovati, a ako već treba preskakati neki obrok, bolje je da to bude večera.

Zašto je doručak toliko važan

Nakon prespavane noći, kada se organizam umiri, buđenje zahteva dodatnu energiju. Da bi mogli nesmetano da obavljamo sve radne aktivnosti, koje nas očekuju tokom dana i da bi održali dobro zdravlje, doručak je neophodan. Stara izreka kaže, snaga na usta ulazi.

Čime započeti dan

Nakon buđenja, a pola sata pre samog doručka, treba obavezno popiti čašu vode. Voda će osvežiti i isprati grlo, a važna je za procese varenja hrane. Neko voli uz vodu da uzme kašičicu meda ili malo limunovog soka, što može biti korisno za imunitet.

Šta je najbolje jesti za doručak

Za doručak teška hrana nije dobra, ali hrana koja daje energiju, neophodnu za početak dana je vrlo poželjna. Ugljeni hidrati su najvažniji za doručak, ali ne bilo koji ugljeni hidrati. Ugljeni hidrati daju energiju, a oni se nalaze i u žitaricama. To su zdravi ugljeni hidrati za vaš doručak. Ovas u vidu pahuljica ili kaše je vrlo preporučljiva hrana za doručak. Pahuljice su bolje, jer su ovsene kaše često zaslađene i aromatizovane da bi bile ukusnije, što je ustvari loše. Treba imati na umu da su cele žitarice uvek bolje od brašna, koje se isto dobija od njih. Razlika je u stepenu obrade. Jednostavno sadrže više vlakna i drugih kvalitetnih sastojaka. Mešaju se pahuljice sa jogurtom, mlekom, voćnim sokom ili samo sa vodom. I druge žitarice, kao proso, kinoa, geršla, kukuruz mogu biti sasvim fin obrok za početak dana. Kombinovanjem više pahuljica (ovsene, kukuruzne itd.) sa suvim ili orašastim voćem, dobijamo popularne musle. U svoje musle ili jogurt možete dodati kašičicu samlevenih semenki lana, koje su bogate sa omega 3. Pšenične klice pomešane sa jogurtom su sasvim ok za doručak.
Za doručak se može uzeti jaje, koje isto daje energiju. Poznata je stara izreka: ’’Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje.” Englezi imaju običaj da za doručak jedu jaja i slaninu.
Od pića najbolji je ceđeni sok od pomorandže, ali i svaki drugi prirodan ceđeni sok od sezonskog voća. Grejpfrut je odličan ujutro. Od voća mogu da se uzmu banane, jer one zasite i daju energiju. I voće, kao i vodu je bolje uzeti pre doručka.
Ovakav doručak će omogućiti dobru probavu, redovno pražnjenje creva i neophodnu energiju za početak dana.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!