Soda bikarbona bez aluminijuma kao lek za kandidu upotreba

soda bikarbonaSoda bikarbona bez aluminijuma ili medicinska je bezbedna za ljudsku upotrebu. Već dugo se koristi kao lek za smirivanje kiseline u želucu, protiv kandide, za izbeljivanje zuba, kao dezodorans. Soda bikarbona je ustvari beli prah, natrijum bikarbonat NaHCO3. Prodaje se u prahu ili u tabletama. Može da se kupi u apotekama, prodavnicama zdrave hrane i marketima. Prilično je jeftina, a efikasna, pa zato neki kažu da je najveći neprijatelj farmaceutske industrije. Ona koja nije za ljudsku upotrebu (sa aluminijumom), koristi se za različite namene, čišćenje i pranje u kuhinji i kupatilu.

Soda bikarbona neutrališe kiselinu u želucu

Soda bikarbona je bazna (alkalna), pa su je još i naši stari koristili u neutralisanju kiseline u želucu. Posle jake hrane i pića, može se javiti žgaravica ili gorušica. Isto tako kada se pretera sa konzumiranjem alkohola, uzima se soda bikarbona. Soda bikarbona je trenutni lek za smirivanje prekomernog lučenja kiseline, ali ako su ovi problemi učesatali, svakako, treba se obratiti lekaru.

Soda bikarbona za kandidu

Soda bikarbona deluje i protiv kandide. Kada se pojavi kandida na jeziku, savetuje se ispiranje usta rastvorom sode bikrabone. To su i lekari nekad preporučivali. Postoje i paste za zube sa sodom bikarbonom, koje su pogodne za ovu namenu, gde se osim zuba četkicom pere i jezik. Rastvor sode bikarbone se koristi i kod gljivica na noktima nogu, kada se noge potope lavor u kome se nalazi voda sa sodom bikarbonom. Ako je soda bikarbona bez aluminijuma, ona može da se proguta i na taj način se deluje na gljivicu kandidu, koja se nalazi u crevima. Pitanje je da li kandida može potpuno da se neutrališe na ovaj način, zato što je poznato da na njeno prisustvo i širenje mnogo utiče način ishrane. Šećeri, kvasci i brašno pogoduju razvoju gljivica, pa je neophodno menjati ishranu. Veruje se da u slučaju kandide u crevima, povremeno uzimanje sode bikarbone, može umanjiti rizik od raka debelog creva.

Soda bikarbona u kozmetičke svrhe

Danas je soda bikarbona posebno popularna kao sredstvo za izbeljivanje zuba. Jednostavno se prah nanese na mokru četkicu i trljaju se zubi. Koristi se sama ili sa limunovim sokom, jagodama i sl. Vrlo lepo čisti i izbeljuje zube. Koristi se i kao dezodorans. Danas se mnogo priča o štetnim efektima kupovnih dezodoransa, pa je soda bikarbona sasvim prihvatljiva alternativa. Jednostavno rastvorite prah sode bikarbone u vodi, dodajte limunov sok i stavite sve u prskalicu. Dobili ste perfektan dezodorans.
Koristi se soda bikarbona i kao šampon za dubinsko pranje kose. Ovo je posebno dobro za one koji imaju masnu kosu. Jednostavno se doda kašičica sode bikarbone na dlan gde ste već sipali šampon i time se pere kosa. Soda bikarbona se koristi i za suvo pranje kose. Rasvor sode bikarbone, naravno sa vodom, se može koristiti i za pranje i čišćenje lica i time zameniti skupe kozmetičke preparate.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!