Alkalna dijeta protiv kandide i kiseline u želucu

phAlkalna dijeta je naziv za ishranu u kojoj se koristi bazna hrana, odnosno alkaline namirnice. Alkalna dijeta je usmerena protiv kandide, protiv kiseline u želucu i protiv niza drugih bolesti. Poznato je da je danas hrana, koja dominantno prekriva rafove prodavnica, prepuna šećera, masnoća, beloga brašna, konzervansa, emulgatora, veštačkih boja i drugih sastojaka, koji evidentno je to štete našem organizmu. Ovakva hrana upravo izaziva povećano lučenje kiseline u želucu, ali i ceo organizam, postaje dominantno kiseo. Ako želimo da budemo zdravi trebalo bi da unosimo 75% baznih namirnica i samo  25% kiselih. Međutim, ako neko već ima kandidu, heliko bakteriju, gastritis ili čir, trebalo bi u potpunosti da izbegne unos izrazito kiselih namirnica.

Kisela sredina pogoduje razvoju bolesti

Veruje se da je upravo ova kisela sredina pogodno područje za nastupanje mnogih bolesti. Kiselina pogoduje razvoju gljivice kandide, heliko bakterije u želucu, razvoju kancera i drugih bolesti. Zato pravim izborom namirnica, to možemo da predupredimo i ostvarimo ph balans u organizmu. Dovoljno je namirnice koje izazivaju kiselost zameniti baznim namirnicama. Da bi bili zdravi u ishrani treba da dominiraju bazne namirnice. Neke namirnice, poput limuna jesu kisele kad se jedu, ali izazivaju alkalnu reakciju u organizmu, tako da vas sam ukus hrane ne treba rukovoditi.

Izrazito kisele namirnice koje treba izostaviti ili smanjiti upotrebu

Šećer, belo brašno, beli hleb, testenina od belog brašna, prženo na ulju, slatkiši, alkohol, kafa , čokolada, konzervisana hrana, kisele salate iz tegle, meso, tvrdi sirevi

Izrazito bazne namirnice

Šargarepa, ječmena trava u prahu, umeboši šljiva, soda bikarbona, limun, crni i beli luk, brokoli, jabuka, peršun, celer, kukuruz, đumbir, paprika, lubenica, kupus, zelena salata, laneno seme, morske alge, krompir, plavi patlidžan, banana, masline i maslinovo ulje.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!