Hrono ishrana recepti iskustva jelovnik restrikcija pravila

hronoHrono ishrana je veoma tražena dijeta. Kakva su iskustva i recepti, odnosno jelovnik? Šta sme da se jede za doručak, ručak i večeru? Kakva je restrikcija i kakva su pravila hrono ishrane? Hrono ishrana bi se najlakše mogla definisati, kao pravilno kombinovanje i konzumiranje namirnica u pravo vreme. Ovaj program hrono ishrane je osmislio francuski lekar Alan Delabos, davne 1986. godine. On je pratio čovekov biološki časovnik i kao ključnu stvar za mršavljenje definisao vreme, u tom smislu da je bitnije kad nešto jedemo, nego šta jedemo.

Pravila hrono ishrane

Postoje tri ključna pravila. Prvo kaže, da namirnice treba jesti u ono vreme kad se najbolje mogu iskoristiti, a to znači da se namirnice onda pretvaraju u energiju, a ne u masnoću. Drugo pravilo je vezano za  adekvatno kombinovanje namirnica. Treće pravilo je vezano za striktno definisan razmak između obroka. Vreme je kod hrono dijete vrlo bitan faktor. Nema preskakanja obroka i nema gladovanja, ali obroci se jedu u tačno određeno vreme. Postoji pravilo da se obroci jedu na 4 sata, jer je u proseku toliko potrebno da organizam svari i iskoristi ono što je bilo u prethodnom obroku.  Obroci su doručak, ručak, užina i večera. Večerati se ne mora, ako niste gladni. Postoji izreka vezana za hrono ishranu koja kaže: doručkovati kao kralj, ručati kao princ, a večerati kao siromah.

Hrono ishrana restrikcija

Ova hrono restrikcija traje jedan mesec  ili onoliko dugo dok se ne dođe do željene telesne težine. Pre doručka se može piti čaj ili limunada, ali ne i kafa. Kafa se pije nakon doručka i ručka. Samo dve kafe na dan. Alkohol se ne pije, izuzev crnog vina, a može se popiti do 4 čaše nedeljno. Mleko se nikad ne upotrebljava. Nema užine. Obroci su na 5 sati. Tek nakon 1 mesec ili kad dožete na željenu kilažu, ova restrikcija se ukida.

Šta se jede za hrono doručak?

Doručak je obavezan, obilan i posebno važan, treba da zasiti i da da energiju za početak dana. Doručak je svakog dana oko 9 sati. Jedu se belančevine i masti, te nešto ugljenih hidrata. Jelovnik se sastoji od voća, zatim hleb bez pšeničnog brašna ili pirinač, sir, puter, jaje, slaninu, kobasice. Ide se logikom da je telu potrebna pokretačka snaga, kao automobilu gorivo, a da je pravo vreme da dobije tu energiju jutro.

Šta se jede za hrono ručak?

Za ručak se jede manje obilno, ali da bude dovoljno za nastavak dana. Jedu se proteini, uglavnom meso, sa manje masnoće i salata je dozvoljena.

Hrono užina

I užina je vrlo bitna, jer ako se pojede nešto za užinu to će ublažiti glad i prejedanje za večeru. Nema ništa lošije nego se prežderavati za večeru. Užina se sastoji od voća i 2 rebra tamne čokolade sa većim procentom kakaa.

Hrono večera

Hrono večera mora biti lagan obrok, da bi se hrana mogla svariti i da bi lakše utonuli u san. To može biti riba i malo belog mesa bez masnoće sa zelenim povrćem. Večera nije obavezan obrok, tako da ako ne osećate glad, možete i da preskočite večeru.

Rizici, neželjena dejstva i loša iskustva hrono ishrane

Hrono ishrana nosi sa sobom izvesne rizike. Obzirom na to da se unosi dosta proteina i masnoća, moguće je i neželjeno delovanje ove dijete na zdravlje. Neki korisnici ovog načina ishrane su imali loša iskustva. Zato uvek kada počinjete neku dijetu poželjno je konsultovati lekara ili nutricionistu da bi se utvrdilo da li je neka dijeta dobra za vas ili ne.

Share Button

Jedno mišljenje na „Hrono ishrana recepti iskustva jelovnik restrikcija pravila“

  1. Hrono je s…e. Kilaza ide dole, ali vi se trujete ogromnom kolicinom proteina. Urin vam se oseca na amonijak. Vrtoglavice, depresija, zamucenje vida, otecenost… vrlo cesti cistitisi, holesterol ide u beskraj…umerenost je dijeta.

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!