Malteks (maltex) ili ekstrakt ječmenog slada

malteksMalteks ili ekstrakt ječmenog slada je prirodni zaslađivač i proizvod koji se dobija od zrna ječma u posebnom tehnološkom postupku proizvodnje. Maltex je dobio naziv, jer malt na engleskom znači slad. U ovom proizvodu su sasvim sačuvani kvalitetni sastojci koji se nalaze u ječmu. Predstavlja dobar i pre svega zdraviji alternativni zaslađivač. Maltex se kupuje u prodavnici zdrave hrane, a pakovan u teglice. Unutra je masa kao sirup. Malteks najviše po gustini, a i boji podseća na med, ali ukus je nešto drugačiji. I cena je približno kao za med.

Kako se koristi malteks

Malteks se može upotrebiti kao i drugi zaslađivači. Na primer, razmutite kašičicu malteksa u vašem omiljnom čaju ili limunadi i tako ćete zasladiti piće. Nije baš tako sladak kao šećer, ali sasvim dovoljno. Recimo da će dve kašike malteksa biti zamena za kašiku šećera, po slasti. Ukus malteksa podseća pomalo na tamno pivo ili bezalkoholno pivo, što je sasvim razumljivo, jer se prave od iste sirovine, odnosno ječma. I sam malteks se može koristiti u proizvodnji piva. Naravno postoji mogućnost da se nekom taj ukus ne dopada. Treba probati ovaj ekstrakt ječmenog slada.
Malteks se može upotrebiti za pripremu kolača i drugih poslastica. Može se koristiti i kao namaz, pa ga jednostavno mažemo na hleb i tako je baš ukusan.

Za šta je dobar malteks

Maltex se posebno preporučuje u ishrani deci, sportistima, trudnicama  i rekovalescentima. Kada se daje malteks za bebe i decu, treba konsultovati pedijatra, od kog uzrasta početi. Glikemijski indeks je 42. Skokovi šećera u krvi su manji pri upotrebi malteksa, nego belog šećera, ali ipak dijabetičari bi trebalo da konsultuju svog lekara oko upotrebe ovog zaslađivača. Malteks daje energiju, pa je dobar posle napronih treninga ili fizičkog rada. Ima fenomenalan sastav minerala, čak više od meda. Tu su nartijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe. Sadrži vitamine B kompleksa, vitamin A i vitramin E. Sastav šećera koje malteks poseduje je izuzetan, a oni se brzo usvajaju u organizam. Sadrži maltozu, fruktozu, glukozu i više šećere.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!