Serotonin hormon sreće u hrani

hormon sreceSerotonin hormon sreće i zadovoljstva je važan neurotransmiter. Zastupljen je serotonin u hrani, ali i u nekim medikamentima i psihoaktivnim supstancama. Pojedine studije koje su rađene, pokazuju da je genetsko nasleđe u polovini slučajeva odgovorno za to da li ćemo biti više srećni ili depresivni u životu. Ostatak zavisi od iskustva i kroz šta smo sve u životu prošli, aktivnosti (nekad je dovoljna i šetnja za bolje raspoloženje) i naravno onoga šta jedemo. Čak i ako je vaša prirodna tendencija da budete manje srećni, možete napraviti izbor namirnica, koji će bar malo doprineti većem osećaju zadovoljstva.

Koja hrana sadrži serotonin

Svi vole da su srećni, pa se onda pitamo kako povećati serotonin. Hormon sreće serotonin se nalazi u nekim namirnicama, pa ga na taj način unosimo u organizam. Serotonin je u čokoladi. Samo konzumiranje čokolade za mnoge ljude predstavlja zadovoljstvo i sreću. Ne treba pronaći utehu i sreću u čokoladi, ali poneka kockica crne čokolade je korisna. Ovde treba naglasiti da je mnogo zdravija tamna čokolada sa visokim procentom kakaa, nego mlečna čokolada u kojoj je mnogo šećera. Nalazi se hormon serotonin i u drugoj hrani. Na primer u mleku, siru, vinu, avokadu i drugom voću.

Serotonin u tabletama

Neki lekovi koji se upotrebljavaju za lečenje depresije povećavaju serotonin u organizmu. To je antidepresiv i u ovom obliku je već stvar lečenja i terapija koju prepisuje lekar. Serotonin hormon sreće se povećava i usled upotrebe nekih droga, kao ekstazi i lsd. Ove droge izazivaju euforiju i veoma su opasne.

Kako deluje serotonin i gde se u organizmu nalazi

Porast nivoa serotonina u mozgu će dovesti do osećaja smirenosti i zadovoljstva, a to je nekako preduslov za sreću. Uloga serotonina je da relaksira organizam, poboljša san i za zdravlje krvnih sudova. Oni ljudi koji imaju malo serotonina u organizmu, mogu se suočavati sa nesanicom i depresijom. Hormon serotonin je zastupljen svuda u telu čoveka, a posebno u gastrointestinalnom traktu, centralnom nervnom sistemu i trombocitima ( gde imau ulogu za zgrušavanje krvi).

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!