Koliki je normalan broj otkucaja srca u minuti

merenje pulsaKoliki je normalan puls srca kod čoveka i šta ako je ubrzan puls ili usporen? Puls je broj otkucaja srca u minuti. Nije loše povremeno proveriti puls, jer on na određen način pokazuje u kakvom je stanju naš organizam. Ovaj broj otkucaja varira od osobe do osobe. Saznanje o tome koliki je puls, može da nam ukaže na zdravstveno stanje srca. Sklonost ka srčanim oboljenjima zavisi od nivoa holesterola, gojaznosti, krvnog pritiska, šećera, ali i pulsa.

Kako izmeriti puls kod kuće bez aparata

Najbolja mesta da opipate puls, odnosno otkucaje srca su: vrat, zglob ruke, unutrašnji deo lakta i vrh stopala. Potrebno je da stavite prst na neko od tih mesta, da osetite puls i jednostavno gledajući u sat, izbrojite koliko ima otkucaja u 60 sekundi.

Koliki je normalan puls

Prema dosadašnjim naučnim saznanjima normalan puls je od 60 do 100 otkucaja u minuti. Možemo onda reći da je usporen puls ispod 60, a ubrzan puls preko 100 otkucaja u minuti. Ako je puls nešto ispod 60, to ne ukazuje automatski na neki zdravstveni problem. Nizak ili usporen puls mogu da imaju sportisti koji redovno treniraju ili osobe koje koriste lekove za blokiranje adrenalina (beta blokatori). Umerena fizička aktivnost neće promeniti puls mnogo, ali naporni i redovni treninzi, koje sportisti svakako imaju , mogu pomeriti puls između 60 i 40 otkucaja u minuti. To znači da su ove osobe u dobroj formi i kondiciji.
Nije dobro ako je puls iznad 100. Ni velike varijacije pulsa nisu dobre, niti ako se puls tokom merenja konstantno povećava.

Šta utiče na povećan broj otkucaja srca u minuti

Na povećan broj otkucaja srca utiče više faktora. To je dobro znati. Fizička aktivnost utiče na povećanje pulsa. Kod sportista je to manje izraženo, a kod ostalih više. Treba razlikovati puls u mirovanju i pri fizičkoj aktivnosti. Puls pri mirovanju je niži, a kad smo aktivni onda je viši. To je normalno. Emocije mogu imati dosta uticaja. Ako ste veoma srećni ili veoma tužni, pod stresom ili nervozni, to može da poveća broj otkucaja srca u minuti. Starenje može biti razlog za povećanje broja otkucaja srca. Povećanje temperature vazduha može imati uticaj na neznatno povećanje pulsa. Gojaznost isto tako može da ubrza puls.

Kada se treba javiti lekaru

Kada je vaš puls veoma usporen ili ako imate epizode sa izrazito ubrzanim pulsom, koji je praćen vrtoglavicom, sveopštom slabošću i beldilom obratite se vašem lekaru.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!