Kako se pije i koristi kreatin monohidrat upotreba

misiciKreatin monohidrat je dodatak ishrani za izgradnju mišićne mase i dobijanje na snazi. Kako se pije kreatin monohidrat i kako se koristi, dozira? Upotreba je prilično jednostavna. Sportisti ga najradije koriste u formi praha koji se lako umeša, popije i brzo apsorbuje. Dovoljno je razmutiti kreatin u čaši tečnosti i popiti. To može biti i obična voda, ali bolje voćni sok. Najbolje se usvaja kada se uzima sa ugljenim hidratima. Najbolje vreme da se uzima je neposredno nakon treninga. Postoje i druge vrste kreatina, ali monohidrat daje najbolje rezultate. Preporučena dnevna doza je najčešće 5-10 g dnevno. Postoji i varijanta da se uzima u većim količinama u kraćem periodu i to je takozvana faza punjenja.

Šta je keratin?

Kreatin je supstanca koja se i prirodno nalazi u našem telu. Predstavlja izvor energije za mišiće. Sintetiše se u jetri, gušterači i bubrezima. Kreatin nastaje u organizmu od aminokiselina arginin, metionin i glicin. U proseku organizam proizvede 2 g kreatina na dan. Kreatin sa sobom nosi hemijsku energiju ATP. To je energija koja se koristi prilikom rada mišića. Dodatkom kreatin monohidrata kao suplementa dobija se veća snaga i izdržljivost, a time je moguć i duži rad mišića.

Da li je bezbedno uzimanje kreatina?

Kreatin nije steroid i ima smisla da ga uzimaju oni koji vežbaju, za povećanje performansi. Radila su se i dalje se rade istraživanja, ali poslednjih godina se veruje da je bezbedan (ako se pravilno dozira) i to mnogo više bezbedan nego što se pre mislilo. Naravno i dalje postoje polemike na ovu temu. Potrebno je voditi računa da se pri uzimanju kreatin monohidrata, poveća unos vode, da ne bi došlo do dehidracije. Isto je tako bitna i raznovrsna ishrana sa dosta minerala. Postoji mišljenje da kofein može da poništi dejstvo kreatina.

Kreatin monohidrat nuspojave

Kako su dosadašnja istraživanja potvrdila uzimanje keratin monohidrata nema neke značajnije nuspojave. Oni koji su imali problema sa bubrezima treba da potraže savet lekara da li smeju da uzimaju ovaj suplement. Postoji mogućnost gubitka tečnosti u organizmu zbog upotrebe kreatina i povećanog rada mišića. Treba piti više vode, čak duplo više nego inače. Primećeni su slučajevi grčeva u mišićima kod sportista koji su koristili ovaj dodatak ishrani, a mogli bi biti u vezi sa tim.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!