Čišćenje jetre surutkom cveklom maslinovim uljem i limunom

jetraČišćenje jetre je ponekad neophodno za dobro zdravlje, a najbolji prirodni lekovi su surutka, cvekla i maslinovo ulje sa limunom. Redovnim konzumiranjem ovih namirnica u određenom vremenskom periodu jetra se regeneriše. Nema razloga da se ne proba, jer ove namirnice ne mogu da štete, naprotiv. Ono što je najbolje je to što upotreba neke od ovih namirnica za čišćenje jetre, ne isključuje upotrebu drugih, tako da se mogu kombinovati, za postizanje boljih rezultata.

Oboljenja i regeneracija jetre

U današnje vreme kada brzo živimo i ne vodimo dovoljno računa o nekim vitalnim organima, kao što je jetra. Tu se gomilaju toksične materije koje čovek unosi u organizam i nanose štetu. Ako jetra ne radi kako treba, onda je i ceo organizam ugrožen. Sigurno ste čuli za pojmove uvećana jetra, masna jetra i ciroza jetre. To su sve bolesti jetre. Jedan od najgorih štetnih efekata na jetru ima dugotrajno i prekomerno konzumiranje alkohola. Redovna i dugotrajna upotreba alkohola, ali i nekih lekova, se odražava na jetru. Kada radimo analize krvi, nivoi jetrenih enzima, bilirubin i ostali rezultati, mogu biti daleko van poželjnih graničnih vrednosti. To znači da ovaj vitalni organ, ne funkcioniše kao pre. Što bi neki rekli vrag je odneo šalu i treba reagovati dok još stvari mogu da se poprave. Treba ići kod lekara, menjati terapiju ukoliko su u pitanju lekovi koji štete jetri, a alkohol definitivno izbaciti iz upotrebe. Nepoželjna je masna hrana, kao i cigarete. Postoje  prirodni lekovi koji će doprineti da se ugrožena jetra što pre regeneriše.

Surutka za čišćenje jetre

Surutka je sporedni proizvod koji se dobija u proizvodnji mleka. Dugo vremena u prošlosti je surutka smatrana za odpad. Danas je vrlo cenjen proizvod. Koristi se kao dijetetski proizvod, za mršavljenje, jačanje imuniteta, bolji rad creva, a posebno za regeneraciju jetre. Mnogi doktori će vam isto preporučiti surutku, kao proizvod koji treba uzimati za obnavljanje jetre. Potrebno je uzimati surutku u periodu od nekoliko meseci, do 1 litar surutke na dan i to redovno. U tom periodu izbegavati alkohol, cigarete, masnu hranu i druge toksične materije koje oštećuju jetru.

Cvekla za čišćenje jetre

Cvekla je povrće poznato po svom dejstvu na čišćenje organizma. Odlično čisti jetru i krv. Treba je imati što češće na trpezi i to u različitim oblicima. Ipak, najbolje deluje kao sok od cvekle ili salata od cvekle. Cvekla će posle izvesnog vremena uzimanja preporoditi jetru. Sadrži antioksidanse, vlakna i druge sastojke koji će podržati zdravlje jetre i dati doprinos procesu detoksikacije organizma. Cvekla se može kombinovati sa surutkom tako što ćete napraviti kvas od cvekle. Cvekla sa može kombinovati i sa maslinovim uljem i limunom u salati od cvekle.

Maslinovo ulje i limun za čišćenje jetre

Maslinovo ulje i limunov sok su vrlo česta mešavina kojom se začinjavaju mnoge salate. Ova kombinacija je fenomenalan čistač jetre. Može se koristiti u salatama redovno, a može se uzimati i na kašiku. Dovoljna je jedna velika kašika maslinovog ulja sa limunovim sokom na dan. Obično se uzima ujutro.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!