South beach dijeta

Dr ArturAutor ove dijete je po profesiji kardiolog. Dr Artur Agastaton je posle višegodišnjih istraživanja napisao knjigu ”South beach diet” koja je ubrzo postala veliki hit. On je lečeći mnoge pacjente utvrdio povezanost loše ishrane sa bolestima srca i krvotoka, tako da je ova dijeta dobra za prevenciju ili lečenje ovih bolesti. South beach dijeta je dobra i za punije mlade osobe, koje bi zbog svoje težine, mogle u narednom periodu života imati kardiovaskularnih smetnji.

Dr Artur Agastaton insistira na umerenosti u ishrani. On smatra da se ne treba potpuno odricati masti, ugljenih hidrata i sl. Bitno je da steknemo ”kulturu” da prepoznamo koje su to namirnice korisne za naš organizam.
Posebno se preporučuje unos Omega 3 masnih kiselina koje su  antioksidanti i to kroz morsku  ribu (losos, skuša i dr.). Šećer je neophodno izostaviti  iz ishrane. Ako se mora, koristiti veštačke zasladjivače.  Jelovnik organizovati tako da u toku dana bude više manjih obroka, da bi se izbeglo prejedanje.
South beach dijeta ili dijeta južne plaže se deli u tri faze i svaka od njih ima važnu ulogu:
1.Prva  faza je faza ulaska u dijetu i ona nije laka
2.Druga faza je stabilizacija i ona predstavlja fazu držanja dijete
3.Treća faza počinje kada se dostignu postavljeni ciljevi i podrazumeva održavanje težine i vitalnosti

Prva faza se zasniva na naglom gubitku težine. Osmišljeno je kako da se osnaži volja i savlada glad.Treba odabrati prave namirnice, a štetne kao šećer, slatkiši, peciva i sl. izostaviti iz jelovnika. Preporuka je jesti pileće ili ćureće meso bez masnoće, ribu, belance, orašaste plodove i povrće.Uz meso i ribu jedu se velike količine povrća. Od masnoća preporučuje se maslinovo ulje (hladno cedjeno). Prva faza traje 14 dana i moguće je izgubiti od 4 do 7 kilograma.

Ručak u ovoj fazi bi mogao izgledati ovako:

Salata od tunjevine sa povrćem

-konzerva tunjevine
-seckani krastavac
– paradajz
-sitno iseckan celer
-avokado
-seckane rotkvice
-iseckana zelena salata
-seckani beli luk
-malo bibera
-maslinovo ulje
-sok od limuna

Sve izmešati i ručak je gotov. Potrudite se da sami pravite svoje obroke.

Druga faza omogućava unos namirnica koje su u prvoj fazi bile izostavljene. Samo postepeno
i pažljivo. Treba voditi računa o količinama hrane koje se unose. Povećava se unos voća i žitarica.Jede se ječam, ovas, kukuruz, pirinač i razno povrće. I dalje su dominantne proteinske namirnice meso, riba, mladi sir, jaja. I u ovoj fazi težina se smanjuje ili stagnira. Ako ipak dobijete na težini onda ste sigurno preterali sa količinama žitarica ili voća.

Doručak u drugoj fazi može da izgleda ovako:

-cedjeni sok od grjpa
-tost od integralnog hleba, komad mladog sira
-kafa bez kofeina ili čaj

Ručak

Salata od piletine

-pileća prsa
-pripremljeno oljušteno drobljeno pšenično zrno (bulgur)
-seckani krastavci
-seckani paradajz
-seckani mladi luk
-seckani svež peršun
-zelena salata
-maslinovo ulje
-seckani beli luk
-začinsko bilje
-kari
-listovi metvice
-senf

Sve se pomeša i mediteranska salata od piletine je gotova.

Treća faza je faza u kojoj se teži očuvati postojeća težina. Ova faza traje ceo život. Znači treba sepridržavati svega sto smo naučili o kvalitetnim i nekvalitetnim namirnicama. Nije lako održati
težinu, ali ako se baš mora nekad prekinuti kvalitetna ishrana to treba da se dešava retko, jer trebalo bi da smo već postali svesni koja je hrana dobra za našu težinu i za naše zdravlje.

www.southbeachdiet.com

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!