Cink u hrani i nedostatak cinka u organizmu simptomi

cinkCink je mineral, koji naše telo treba u tragovima, ali je jako važan. Gde se nalazi cink u hrani, odnosno koja je hrana bogata cinkom? Koji simptomi ukazuju na nedostatak cinka u organizmu? Zašto je cink tako važan i koji su izvori cinka? Sve ovo su pitanja na koja u nastavku dajemo odgovore.

Zašto je cink važan

Cink podržava zdravlje nervnog sistema, pa je stoga veoma bitan za mentalnu i emocionalnu ravnotežu. Bitan je za pamćenje, razmišljanje i rasuđivanje. Jača imuni sistem tako, da pomaže sposobnost organizma da se nosi sa stresom. Cink je bitan za jake zube i kosti. Važan je za lepu kožu, nokte i kosu. Ima bitnu ulogu u hemijskim reakcijama, kojima se pretvara hrana u energiju. Pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi. Cink štiti telo od slobodnih radikala. Smanjuje rizik od raznih degenerativnih zdravstvenih problema.

Hrana bogata cinkom

Hrana bogata cinkom je animalnog i biljnog porekla. Cink iz namirnica životinjskog porekla se bolje apsorbuje. Namirnice bogate cinkom su:
– ostrige
– goveđe meso
– džigerica (svinjska, teleća)
– konjsko meso
– ćureće meso
– pasulj
– indijski orah
– grašak
– bademi
– jaja (žumance)
– riba i rakovi
semenke lana, suncokreta i susama
– đumbir

Nedostatak cinka simptomi

Nedostatak cinka se najčešće javlja kod žena, dece i starijih osoba, kao posledica loših navika u ishrani. Usvajanje cinka ometaju neki lekovi, kao diuretici, antibiotici i terapija gvožđem. Alkohol isto sprečava apsorpciju cinka. Ne zaboravimo da deca u periodu rasta i razvoja imaju povećane potrebe za cinkom, kao i trudnice i dojilje. Ukoliko cink nedostaje u organizmu, mogu se javiti sledeći simptomi:
– osipi po koži
– bele fleke i linije po noktima
– smetnje u ponašanju emocionalne prirode
– slabije čulo mirisa i ukusa
– teže zarastanje rana
– sterilitet
– dijareja
– suva koža
– perutanje i opadanje kose

Suplementi sa cinkom

Preporučuje se da se potrebe za cinkom zadovoljavaju iz namirnica, a ne upotrebom dodataka ishrani (suplemenata). Preteran unos cinka nikako nije dobar, jer može narušiti imuni sistem, dovesti do nedostatka bakra, kardiovaskularnih oboljenja, mučnine i poremećaja u varenju hrane.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!