Kašnjenje menstruacije koliko je normalno zašto kasni mi menstruacija

zenaKašnjenje menstruacije se dešava ponekad. Iako je prva asocijacija trudnoća, ima i drugih razloga. Pošto konstatujete, kasni mi menstruacija, onda kreću pitanja. Koliko je noramlno da kasni? Zašto kasni menstruacija? Da li ste znali da razlog izostanka menstruacije može biti dijeta?

Razlozi kašnjenja menstruacije

Kao što rekosmo ishrana može biti jedan od razloga. Dijete koje promovišu naglo gubljenje težine nisu dobre za zdravlje. Naglo gubljenje kilograma može da dovede do kašnjenja menstruacije. Preterana mršavost može dovesti do prestanka ovulacije, a to je ustvari reakcija organizma na neuhranjenost i potpuni gubitak telesne masnoće.
S druge strane razlog za kašnjenje može biti i naglo dobijanje na težini odnostno brzi prirast. Gojaznost može poremetiti menstrualni ciklus, jer toliko prisustvo masnoće zna zaustaviti ovulaciju. Usled naglog dobijanja na težini moguće su i hormonske promene, što opet može da onemogući ovulaciju, a to dalje rezultira dugim ciklusima ili potpunim izostankom menstruacije.

Naporne vežbe i treninzi, bilo rekreativni ili profesionalni mogu ometati ovulaciju i sam menstrualni ciklus.

Napetost i stres može poremetiti menstrualni ciklus. Gubitak drage osobe, promena posla, selidba, važni ispiti su neki stresni problemi sa kojima se suočavamo u životu, koji se mogu odraziti na kašnjenje menstruacije.

Prema nekim istraživanjima, statistički podaci su pokazali, da žene koje puše i piju alkohol, imaju više poremećaja kod menstrualnog ciklusa, nego one koje su strejt.

Neki lekovi mogu da utiču na menstrualni ciklus i kašnjenje menstruacije.

Studije su pokazale da žene koje rade noću imaju veći rizik od poremećaja menstrualnog ciklusa i kašnjenja menstruacije.

Neki zdravstveni problemi koji uslovljavaju hormonske promene isto tako mogu da imaju uticaja.

Menstruacija može da kasni, jer ulazite u period menopauze.

I naravno, možda menstruacija kasni, jer ste u drugom stanju.

Koliko je normalno da menstruacija kasni

Postavlja se pitanje koliko je normalno da menstruacija kasni. Da li je to 5, 7, 10 ili 15 dana. Sami znate kolko traju vaši menstrualni ciklusi i kad po pravilu treba da dobijete menstruaciju. Nekad se dešava da to iščekivanje potraje koji dan duže. Ako je to više od 7 dana, očigledno je da se sa vašim organizmom nešto dešava. Sa jednom ili 2 nedelje kašnjenja, savet je konsultovati ginekologa, da se utvrdi o čemu se radi.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!