Korijander začin

Korijander malaIstorijat i rasprostranjenost

Ovo je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Pominje se čak i u Bibliji, u knjizi Mojsijevoj. Prvi zapisi o korijanderu nađeni su u Eberovim papirusima 1.550 godine p.n.e. Grci i Rimljani su ga gajili i koristili kao lek i začin. Plinije je pominjao kvalitet korijandera iz Egipta.
Korijander je  poreklom iz Jugoistočne Evrope, gde  raste kao samonikla biljka. Gaji se hiljadama godina u Indiji, Kini i Egiptu.U današnje vreme uzgaja se i u Rusiji, SAD i mnogim evropskim (Srbija, Engleska, Italija, Holandija, Nemačka, Malta i dr) i afričkim zemljama (Maroko, Egipat i dr).

Botaničke i morfološke karakteristike

Korijandar je jednogodišnja, zeljasta biljka, visoka 50-80cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni, okruglasti, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto deljeni i duguljasti. Cvasti su  sastavljene od sitnih, belih cvetova. Plod je okruglast, prečnika 3-5mm,  zelene i žutosive boje do, najčešće, braonkaste. Sastavljen je od dva simetrična ploda, dva merikarpa čvrsto spojena. Miris mu je diskretan, prijatno aromatičan, a ukus sladunjav, blago ljut.

Hemijski sastav

Korijander sadrži 1-2,6% eteričnog ulja, 13-18% masnog ulja, do 56% ugljikohidrata, 12-18% proteina, 5-7% pepela i dr. Odlikuje se značajnom koncentracijom kalijuma (1267 mg/100g) i kalcijuma (709 mg/100g).
Komponente eteričnog ulja korijandera  su: linalol (82,9%), α-tujen (7,9%), kuminaldehid (5,3%), terpinen-7 (4,8%), p-cimen (3,8%) i dr.

Lekovitost

Čitava biljka je lekovita. Korijander je antioksidant, antiseptik, antispazmolitik, antitoksik, afrodizijak, baktericid, karminativ, depurativ, digestiv, diuretik,  nervin, stimulant, tonik. Pospešuje varenje. Eterično ulje deluje slično moračevom; u većoj dozi uzrokuje jednu vrstu pijanstva i dubok san, jer ispoljava toksična svojstva. Koristi se naročito protiv nadutosti creva; dobra je kombinacija kima i korijandera u jednakim delovima.

Upotreba


Najviše korijandera se koristi u industriji pića (liker, pivo) i prehrambenoj (peciva i slatkiši), ali i u farmaceutkoj proizvodnji. Koristi se u kulinarstvu kao dodatak slatkim i slanim jelima, za pripremu likera i kao dodatak za kari i druge mešavine začina. Sveži listovi korijandera upotrebljavaju se  kao i lišće peršuna.

Narodna imena

Živica, kišnec, korijander, koriandol, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, papric, paprica, cimavica.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!