Kantarion ulje za unutrašnju upotrebu lice kosu vaginalete

kantarion cvetKantarion je jedna od najlekovitijih biljaka sa širokim spektrom upotrebe. Koristi se kantarion ulje za unutrašnju upotrebu, za spoljnu upotrebu, za lice, protiv akni, za kosu, hemoroide, kantarion čaj i kantarion vaginalete.

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje se može kupiti, ali sigurno je bolje domaće kantarionovo ulje koje ćete sami lako napraviti. Vrlo je prosta priprema, potrebno je samo prepoznati i ubrati kantarion ili kupiti i potopiti u maslinovo ulje. Napravite dovoljnu količinu da ste mirni godinu dana, odnosno do sledeće berbe kantariona. Kako se pravi kantarionovo ulje, recept pogledajte u ovde.

Koristi se kantarion ulje za unutrašnju upotrebu i za spoljnu upotrebu. Ako ga koristite za jelo onda ga pravite sa kvalitetnim hladno ceđenim maslinovim uljem, a ako ga koristite samo spolja onda može da se upotrebi i ulje komina masline. Kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu je pogodno u ishrani za začinjavanje salata. Kantarion inače povoljno deluje na želudac i varenje, pa tako i ulje od kantariona.

U poslednje vreme osobe koje imaju problema sa aknama, kažu da koriste kantarion ulje za lice. Nanosi se na vlažno umiveno lice i pomaže u čišćenju lica. Dame koje koriste biljna ulja za negu kose, kažu da ima prednosti kod upotrebe kantarion ulja za kosu. Upotrebljava se slično kao i druga ulja koja se nanose na kosu.

Primenjuje se kantarionovo ulje za hemoroide i to kao jedan od najboljih prirodnih lekova za hemoroide. Primenjuje se na bolne hemoroide, koji su spolja. Nakon svakog pražnjenja creva i higijene analnog područnja, nanosi se kantarionovo ulje da bi se sprečila iritacija, svrab i bol.

Postoje dve stvari oko kojih se ne slažu poznavaoci pripreme kantarionovog ulja. Kao prvo, jedni tvrde da se za pripremu koriste samo cvetovi i pupovi, a drugi tvrde da treba stavljati i malo listova. Kao drugo, postoje oni koji kažu da kantarionovo ulje dok se ne procedi, treba držati na suncu, a postoje i oni koji misle da je bolje držati ga u senci. Zaista je teško reći šta je bolje, jer i jedni i drugi imaju svoje argumente.
Jedno mišljenje u prilog tezi da kantarionovo ulje treba držati na suncu dok se ne procedi:
Kantarion potopljen u maslinovo ulje mora ići na sunce, kako bi ulje na kraju imalo pravu količinu aktivnih lekovitih sastojaka. To je jedini macerat koji se stavlja na sunce kada se priprema, a razlog je taj što je potrebna direktna sunčeva svetlost kako bi se potpuno aktivirali lekoviti sastojci.

Postoji i drugačije razmišljanje u prilog tezi da kantarionovo ulje ne treba držati na sunce pre nego li se procedi: Kantarion je fotooksidant i ako se izlaže suncu oslobađa slobodne radikale. Zato nije poželjno izlagati ga sunčevoj svetlosti. Upravo zbog toga, bere se pre nego precveta više od jedne trećine cvetova. Cvetove koji potamne treba odstraniti.

Ono što se danas zasigurno smatra štetnim je namazati se kantarionovim uljem i izlagati se suncu. Iako se u prošlosti kantarionovo ulje koristilo za sunčanje, ono je fototoksično i u slučaju sunčanja može izazvati reakciju na koži. S druge strane kod opekotina od sunca, posle sunčanja, može se namazati kantarionovo ulje, jer ublažava opekotine.

Kantarion čaj

Od kantariona je moguće napraviti i čaj. Za pripremu čaja se koriste suvi cvetići. Čaj je isto tako veoma lekovit i prevashodno dobar za želudac. Za ostala lekovita svojstva čaja od kantariona i samu prirpemu čaja pogledajte ovde.

Kantarion vaginalete

U novije vreme su u upotrebi i kantarion vaginalete. Mogu se kupiti po apotekama. Kantarion vaginalete ili vagitorije sa kantarionovim uljem se koriste za lečenje vaginalnih infekcija. Moguća je primena kod gljivičnih infekcija. Prednost ovih vaginaleta je što su prirodne, ali ipak za upotrebu i doziranje obratite se ginekologu.

kantarion

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!