Budvig dijeta

BudwigBudvig dijeta je dobila naziv po nemačkoj biohemičarki Johani Budvig (Dr Johanna Budwig). Kao doktor prirodnih nauka bila je posvećena naučnom radu.Naročito je istraživala masti i njihov uticaj na čoveka. Najpoznatiji njeni radovi su vezani za istraživanje i korisnost lanenog semena u ljudskoj ishrani. Na ovu temu Dr Budwig je objavila više stručnih knjiga.
Otkrila je povezanost izmedju sadržaja masnih kiselina u telu i kancera, odnosno njena istraživanja su pokazala, da osobe obolele od raka imaju višak zasićenih, a manjak nezasićenih masnih kiselina.
Masti imaju važnu ulogu u funkcionisanju ljudskog organizma. Neohodne su za rast, mozak, nerve i obnavljanje ćelija. Ćelijama su potrebne nezasićene masti kojih ima mnogo u lanenom ulju. Dr Budwig je otkrila sa se u lanenom ulju nalazi najviše nezasićenih masnih kiselina i to preko 25%. Unosom lanenog ulja ono se za nekoliko sati širi po celom organizmu i ima svoju zaštitnu funkciju. Kada je reč o osobama koje su obolele od raka njima je potrebno i više
meseci da bi redovnim unosom lanenog ulja dostigli normalan lipidni profil.
Iz ovih istraživanja se izrodila i čuvena Budvig dijeta, koja se bazira na lanenom ulju. Ulje  lanenog semena sadrži velike količine Omega 3 esencijalnih  masnih kiselina. Važno je koristiti samo ne rafinisana, hledno cedjena ulja sa velikim sadržajem linolinske kiseline.
Najbolji obrok bi se sastojao iz nemasnog domaćeg sira sa uljem lanenog semena.

Receprti Dr Budwig

1.Sir sa lanenim uljem

-šolja domaćeg nemasnog sira
-do 5 kašika lanenog ulja
– voda
Sve staviti u blender i miksovati, a zatim kad sve omeksa poslužiti i jesti

2. Majonez od lanenog ulja

3 kašike lanenog ulja
3 kašike mleka
3 kašike surutke
1 kašiku limunovog soka

i/ili

2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika senfa
malo soli

3. Doručak Dr Budwig

3 kašike lanenog ulja
2 kašike lanenog brašna
2 kašike mleka
100g surutke
1 kašičica meda

Mogu se dodati začini i voće. Promešati ručno ili u belenderu

www.budwigcenter.com

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!