Vitamin B3 ili nijacin (nikotinamid)

Vitamin B3-nijacin naziva se i nijacinamid, nikotinska kiselina, nikotinamid i antipelagra vitamin, odnosno faktor PP.

Osobine

Vitamin B3 je sastavni  deo dva fermenta kao koferment I i koferment II. Ova dva koenzima učestvuju u procesu dehidrogenacije i prenošenja vodonika. Nalaze se u onim ćelijama u kojima je metabolizam najintenzivniji.
Nikotinska kiselina kristališe u iglicama iz vode i alkohola. Kristali su bezbojni ili beli tačke topljenja oko 228 C.
Nikotinska kiselina je najstabilniji vitamin. Vrlo je otporan prema visokim temperaturama, čak i pri sterilizaciji, tako da ostaje sačuvan i u toplotom konzerviranoj hrani. Stabilan je i na vazduhu (kiseonik), ali i u prisustvu mnogih oksidacionih sredstava.
Kako pripada vitaminima B-grupe, rastvorljiv je u hladnoj, a znatno bolje u toploj vodi.
U organizmu se sintetizuje iz triptofana u prisustvu vitamina B6.

Dejstvo

 • Daje koži zdraviji izgled;
 • Pomaže  u  održavanju  normalne funkcije probavnog sistema   i   ublažava   kod   obolelih   crevno – želudačne poremećaje;
 • Pomaže u prevenciji migrenoznih glavobolja;
 • Poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Potpomaže smanjenje krvnog pritiska;
 • Utiče   na  eliminisanje   vrtoglavice kod Menijerovog sindroma;
 • Ima  važnu  ulogu  u  metabolizmu  ugljenih  hidrata, a posebno  onih  u  mozgu,  čime  se  sprečavaju  nervni   i duševni poremećaji;
 • Ima značajnu funkciju u proširenju krvnih sudova;
 • Povećava moć zgrušavanja krvi;
 • Nezamenljiv je u sintezi hormona (estrogen,progesteron, testosteron), kao i kortizona, insulina, tiroksina;
 • Pomaže  pokretljivost   zglobova   i   u   velikim   dozama potpuno  eliminiše  bolove  u  njima (tri do četiri puta po 100 miligrama dnevno);
 • Utiče   na   poboljšanje   stanja   bolesnih   od   hepatitisa angine   pektoris,  glaukoma,   depresije,   šoka,  kolapsa, kome

  Deficit

  Pomanjkanje ovoga vitamina može da izazove bolest pelagru, ali je ustanovljeno da to može da bude i usled nedostatka belančevina animalnog porekla, odnosno, usled manjka aminokiseline triptofana.Posledice deficita dovode, u okviru pelagre, do dijareje, poremećaja pamčenja, zapalenja kože.

Suficit

Nisu poznate negativne  posledice  predoziranja  kod   zdravih ljudi.
Megadoze nijacina mogu da ometaju kontrolisanje mokraćne kiseline i da dovedu do gihta kod osoba sklonih ovom poremećaju. Visoke koncentracije nijacina mogu da prouzrokuju i nesposobnost organizma da se oslobađa viška šećera, a i da doprinesu pojavi anomalija u funkcionisanju jetre.

Izvori

Vitamin B3 je jako rasprostranjen u prirodi. Najzastupljeniji je u: jetri, posnom mesu, belom pilećem i uopšte živinskom mesu, integralnim žitaricama, pivskom kvascu, ribi, jajima, kikirikiju, mahunastom povrću, suvoj šljivi.

Dnevne potrebe

Preporučena dnevna doza za odrasle je 12-19 miligrama.

Toksičnost

Ovaj vitamin nije toksičan, izuzev što megadoze preko 100 miligrama izazivaju crvenilo i svrab.

Upozorenje

Bolesnici, koji boluju od dijabetesa, glaukoma, čira na želucu, gihta i slabih funkcija jetre, treba da konsultuju lekara i vrlo pažljivo koriste nijacin.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!