Un dijeta recepti po danima jelovnik iskustva

90 danaUn dijeta je među najtraženijim, mada je to promenjivo. Zovu je i dijeta ujedinjenih nacija i 90 dana dijeta, jer toliko traje. Dati su recepti po danima, odnosno jelovnik. Iskustva su različita, ali kod ozbiljnog pristupa, rezultati ne bi trebalo da izostanu. Obzirom na to koliko dugo traje, ovo nije obična dijeta, nego je to ozbiljan životni plan, kako se ponašati ovih 90 dana. Ako uspete da se pridržavate ovog zacrtanog plana, toliki period, to znači da možete zauvek da kontrolišete ishranu i rešite se zavisnosti od slatkiša. Cilj je da živite život tako da se ugodno osećate u svom telu. Un dijetom se pokušava promeniti  metabolizam, tako se hrana raspoređuje i rezultat je detoksifikacija i mršavljenje. Nakon dijete bi trebalo da nema povratnog efekta, odnosno da se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Ova dijeta je načinjena tako da se ne mešaju različite grupe hrane. Razlog je taj što je hrana tako lakše svarljiva. Ako jedemo samo proteine lakše ćemo ih svariti, nego da ih jedemo zajedno sa ugljenim hidratima i obratno.  Lakše će se svariti samo meso, nego meso i krompir zajedno. Osim toga različite grupe namirnica se ne vare vremenski isto. Jabuka se svari za 15 minuta, a pasulj za ceo dan. Kada se pomeša više namirnica želudac je jednostavno više opterećen. Zaista ima logike. Zato su dani podeljeni na proteinski, skrobni, dan ugljenih hidrata, voćni i vodeni dan. Ono što je karakteristično za un dijetu je da se uvek započinje sa proteinskim danom, potom ide skrobni dan, pa dan ugljenih hidrata, voćni dan i tako sve u krug. Ovaj redosled se nikad ne menja. Samo jednom u toku meseca ima vodeni dan, kada se pije samo voda, a posle njega opet sve isto, počinje se sa proteinskim danom. Ima još nešto što je važno, a to je da se svaki od ovih 90 dana za doručak jede voće. To treba da budu neka dva ploda ili voćke, a može i šaka orašastih plodova. Dakle doručak smo tako rešili. Ako pijete kafu ili čaj, obavezno je da se pije bez šećera. Posle 20 časova uveče se ne jede ništa. Moguće je i poželjno uzimati kompleks vitamina kao dopunu ishrani. Nakon 90 dana un dijete, obavezno se prekida dijeta, bar na 3 meseca, a onda se može započeti ponovo.

Proteinski dan ili prvi dan un dijete jelovnik

Doručak – voće kako smo već opisali

Ručak – kuvano, pečeno meso (oko 250 grama) ili 3 jajeta ili soja i mlečni         proizvodi
komadić integralnog hleba
salata (bez ograničenja) sa kašičicom ulja
supa bez testenine je obavezna, sem ako se konzumiraju mlečni proizvodi

Večera –jede se sve potpuno isto kao i za ručak samo u duplo manjoj količini i bez hleba i supe. Ako ste jeli meso za ručak isto ide i za večeru, a ako ste jaja, onda jaja itd.

Ne mešati različite vrste proteina u jednom danu

Skrobni dan ili drugi dan un dijete

Doručak – voće

Ručak – kuvani krompir, grašak, pasulj, sočivo, pirinač, pripremljeni po receptima bez mesa, sa začinima ceo tanjir
komadić hleba
salata

Večera- jede se isto kao i za ručak samo upola manja količina i bez hleba

Dan ugljenih hidrata ili treći dan un dijete

Doručak – voće

Ručak- makaroni, špagete ili druga testenina sa začinima samo, pica sa začinima i kečapom samo, prazni kroasani ili kifle. Jedna porcija.

Večera – komad torte ili kolač ili 3 kugle sladoleda. Jedno rebro tamne čokolade.

Voćni dan ili vitaminski ili četvrti dan un dijete

Doručak – voće

Ručak- mešano voće po želji

Večera – mešano voće po želji

Da li ste koristili un dijetu? Vaša iskustva podelite sa nama u komentarima.

dani un dijete

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!