Riblje ulje za decu omega 3 kapsule

riblje uljeRiblje ulje je korisno posebno za decu, ali i za odrasle, jer je bogato sa omega 3. Danas je uglavnom dostupno u kapsulama i cena je pristupačna. Uzima se kao dodatak ishrani. Mnoga deca ne vole ribu pa je ovo način da to nadoknade. I u daljoj prošlosti se riblje ulje davalo deci na kašiku, naročito onda kada je ishrana bila siromašna. Danas u saveremenim uslovima riblje ulje se uzima u kapsulama ili perlicama, kao dijetetski suplement. Riblje ulje se dobija iz masnih riba, kao što je losos, haringa, skuša, tuna i druge vrste riba.

Zašto je dobro uzimati riblje ulje

Pre svega riblje ulje i omega 3, štite nas od kardiovaskularnih oboljenja. Značajno smanjuje rizik od srčanog udara. Preporučuje se kod povišenog pritiska, holesterola i triglicerida. Po nekim studijama smanjuje rizik od depresije i drugih psihičkih problema. Omega 3 masne kiseline su odlične za jačanje imuniteta i utiču na rad mozga. Riblje ulje za decu je važno, jer pomaže da dobro napreduju fizički i mentalno. Riblje ulje se može koristiti i u trudnoći. Neka istraživanja pokazuju da dete po rođenju ima bolji psihomotorni razvoj i otpornije je na bolesti i alergene, ukoliko je majka u trudnoći uzimala riblje ulje. Zato se riblje ulje preporučuje u ishrani trudnica, slično kao i folna kiselina.

Riba ili kapsule

Uvek je bolje snabdeti se sa omega 3 direktno, kada jedemo ribu. Ribu treba jesti bar jednom nedeljno. Masna riba koja je bogata sa omega 3 je skuša, losos, haringa, tuna, sardina. Sardine su možda i najbolje, jer su sigurno divlje iz morskih dubina, pošto se njihov uzgoj i tov ne isplati, prosto zbog veličine.
Za sve one koji ne vole ribu, kapsule ribljeg ulja su dobrodošle.

Rizik od zagađenja

Ono što nije dobro, je da se sa zagađenjem životne sredine, pa tako i mora, povećava rizik od toksičnih materija. Konkretno u ribi mogu da se akumuliraju otrovi kao što je živa. Stoga potrošači masne ribe trebaju biti svesni mogućeg prisustva teških metala. Ipak dosadašnja istraživanja pokazala su da korist od uzimanja ribljeg ulja, daleko nadmašuje potencijalne rizike.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!