Kardamom začin upotreba lekovitost

Kardamom mala

Istorijat i rasprostranjenost

Kardamom potiče iz Južne Indije i Šrilanke, a uzgaja se i u Gvatemali, Kambodži, Čileu. Latinski naziv je Elettaria cardamomum

Botaničke i morfološke karakteristike

Kardamom je višegodišnja, tropska biljka. Visine je 1-3m. Ima velike listove i bele cvetove. Plod je kapsula, koja sadrži 8-16 semenki,  izraženog ljutkastog, ali prijatnog  ukusa i od njih se i dobija začin.

Hemijski sastav

Kardamomsadrži  2-8% eteričnog ulja, 68,5% ugljikohidrata, 10,78% proteina, 6,7%  lipida,  28,0% celuloze i dr. Odlikuje se značajnom koncentracijom kalijuma (1119 mg/100g).
Kvantitativno dominantna komponenta eteričnog ulja kardamoma je α-terpinol (28,0-45,0%),  a  značajna je i količina α-terpinilacetata (27,0- 42,3
%) i 1,8-cineola (26,0-40,0%), limonena (36,4%), terpinolena (8,6%) i dr.

Lekovitost

Kardamom je dobar antiseptik, antispazmolitik, afrodizijak, karminativ, cefalik, digestiv, diuretik, stimulans, stomahik, tonic, aromatik, diuretik. U tradicionalnoj medicini Indije i Kine ovaj začin se upotrebljava preko 3.000 godina. Hipokrat je preporučivao korišćenje kardamona za lečenje kašlja, spazma, nervnih poremećaja, zastoja u eliminaciji urina.

Upotreba

Kardamom se upotrebljava u prehrambenoj (pekarskoj) i farmaceutskoj industriji. Na tržištu se plodovi pojavljuju u tri oblika. Najcenjeniji su zeleno obojeni,  kontrolisano osušeni plodovi. Manje cenjeni su na suncu osušeni,  svetliji  plodovi.  Treći  oblik  su  hemikalijama izbeljeni plodovi radi lepšeg izgleda.  Zbog svoje profinjene arome kardamom  spada među najcenjenije i najskuplje začine. Samo šafran ima veću cenu od njega. Najčešće se prodaje  u prahu. Posebno je omiljen u Indiji, a mnogo se koristi i u Rusiji i Švedskoj.  Njime se začinjavaju jela od mesa i povrća, u Švedskoj prave posebne pogačice sa kardamamom, a  arapski  narodi  često  njime  začinjavaju jaku crnu kafu. Ovaj začin se često koristi u indijskoj kuhinji  za pravljenje aromatičnih začinskih mešavina, masala.

Narodna imena

Dragušac, amomum, divlji ren, kardamon.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!