Lavanda biljka upotreba i lekovitost

Lavanda malaIstorijat i rasprostranjenost

Lavanda je poznata od davnina u Maroku, a poznavali su je i koristili u procesu mumicifiranja i u antičkom Egiptu. Uzgaja se u Južnoj Evropi i Severnoj Africi. Latinski naziv je Lavandula angustifolia

Botaničke i morfološke karakteristike

Lavanda je mediteranska biljka visine do 60cm sa četvorougaonom, razgranatom stabljikom i naspramnim, linearnim listovima. Listovi  su ravnog oboda, slični  listovima ruzmarina. Dugi su 3-5cm, a široki 3-5mm. Prekriveni su sivkastozelenim dlačicama. Krunica  cvetova i cvetovi su plavoljubičasti, cevastog oblika, a cvetovi formiraju cvasti, pršljenaste klasove, na vrhu izdanaka.  Cvet je prekriven žlezdastim ljuspicama. Plod se sastoji iz četiri oraščića. Lavanda ima jak, aromatičan miris, ukus gorak i ljut.

Hemijski sastav

Osušena  lavanda  sadrži 0,5 do 3% eteričnog ulja i do 10% tanina. Glavni sastojci eteričnog ulja su linalol (20-35%), linalilacetat (29,3-55%), citronelilacetat (16,1%),  limonen (3,4%) i kamfor (3,3%).

Lekovitost

Osušeni cvet i vršci grančica samonikle ili gajene lavande odlikuju se lekovitim svojstvima.
Lavanda je analgetik, antikonvulsiv, antidepresiv, antireumatik, diuretik, antiseptik, antitoksik, karminativ, citofilaktik, deodorans, antifugal, sedativ,  hipotensiv, insekticid, nerving,  rubefaciens, stimulant,  tonik.
Lavanda blagotvorno deluje na  izlučivanje urina. Preporučuje se u lečenju bolesti nervnog sistema, kože, alergije, disajnih i probavnih organa, protiv nervoznog lupanja srca, hipertenzije,  migrene i sklonosti napadima nesvestice. U vidu obloga  ublažava opekotine i rane, jer je snažno antiseptičko sredstvo. Ulje lavande je idealna prva pomoć; ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče. Lavanda podstiče regeneraciju tkiva.

Upotreba

Lavanda ima primenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj i duvanskoj industriji.

Narodna imena

Lavanda, lavandl, levanda, mirisni despik.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!