Kako se pije surutka u prahu od kozjeg mleka

surutkaSurutka se pije čak i po 1 litar dnevno. Može se kupiti kao tečna surutka ili u prahu. Dobija se od kravljeg mleka, a posebno zdrava je od kozjeg mleka. Kako je veoma korisna za regeneraciju jetre, često je lekari preporučuju u slučaju potrebe.

Šta je surutka i za šta se koristi

Surutka nastaje kao sporedni proizvod pri proizvodnji sira. Nekada se bacala, ali danas se smatra vrlo vrednim proizvodom. Sadrži dosta minerala i specifične proteine, a bez mnogo kalorija. Osim što je surutka dobra za jetru, koristi se i za poboljšanje apetita i za snižavanje nivoa holesterola u krvi. Proteini iz surutke su isti ili slični onima iz majčinog mleka. Ovi proteini mogu pomoći kod mršavljenja (topljenja masti) i za povećanje mišićne mase, pa surutku koriste i sportisti. Poznavaoci kažu da surutka obezbeđuje da se mišići brže oporave nakon treninga. Surutku mogu da piju i trudnice, koje imaju povećanu potrebu za proteinima, a isto tako i starije osobe.

Tečna surutka i surutka u prahu

Tečna surutka može da se nađe u bolje snabdevenim marketima, tako da je svima dostupna. Nije baš omiljeno piće, ali čovek se navikne, kad ima koristi od nje. Obično se pije 1 litar surutke na dan za poboljšanje rada jetre. Surutka se prodaje i u prahu u prodavnicama zdrave hrane. Praktičnija je što se tiče dugotrajnosti. Razmuti se u vodi i pije.  Jedna supena kašika surutke u prahu se razmuti u čaši vode i napitak je pripremljen. Neko više voli da surutku u prahu razmuti sa jogurtom ili voćnim sokom, zbog lepšeg ukusa.

Surutka od kozjeg mleka

Kao i kozje mleko, tako i kozja surutka ima posebnu nutritivnu vrednost. Odlikuju je ’’brzi’’ proteini, koji brzo stižu do svih organa gde su neophodni.  Bogata je proteinima i aminokiselinama, među kojima je triptofan, koji je prirodni sedativ. Nije ni čudo onda što kozja surutka dobro dođe kod nesanice i depresije. Kozja surutka obezbeđuje potrebnu energiju i jača imuni sistem. Dobra je za trudnice, jer nadoknađuje proteine. Za starije je odlična, jer sprečava osteoporozu. Neki je koriste za gojenje, jer otvara apetit.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!