Vitamin A

Vitamin A-akseroftal se često naziva i vitamin rasta i antiinfektivni vitamin.

Osobine

Vitamin A je ciklični jednovalentni alkohol. Javlja se u dva oblika – funkcionalni  vitamin A poznat kao retinol, nalazi se isključivo u namirnicama animalnog porekla, i provitamin A poznat kao karotin, nalazi se u hrani animalnog i biljnog porekla. Betakarotin ili provitamin A se transformiše u vitamin A u jetri i crevnom zidu. Najvećim delom nastaje konverzijom betakarotina iz hrane.
Vitamin A je u formi bledožutog ulja, a dobijen je i u obliku kristala (pločice), koje se tope na 5 do 6 C.
Ovaj vitamin je nerastvorljiv u vodi, a rastvorljiv je u organskim rastvaračima i mastima. Nije postojan na višim  temperaturama i pod dejstvom ultraljubičastih zraka. Podložan je autooksidaciji, jer je nezasićeno jedinjenje.
Deponuje se u jetri, bubrezima i plućima. Izlučuje se u znatnoj količini preko žuči i mleka.

Dejstvo

– Učestvuje u stvaranju vidnog purpura oka;
– Sprečava pojavu noćnog slepila;
– Potpomaže rast, jača kosti, doprinosi zdravlju
kože,   zuba, kose, desni;
– Potpomaže održavanje imunološkog sistema;
– Sprečava infekcije organa za disanje;
– Upotrebljen spolja ublažava bore, pomaže lečenje
akni, impetiga i dr;
– Štiti od gama zračenja;
– Ključni je činilac u antikancerogenoj odbrani, jer
jača aktivnost timusa;
– Neophodan je za pravilnu funkciju srednjeg uha;
– Nezamenljiv je u formiranju kolagena.

Deficit

Nedostatk vitamina A se može uočti, između ostalog, po bledilu kože, suvoći kose i  suvim, lomljivim noktima. Drastičnije posledice se ispoljavaju u zastoju razvoja dece i u pojavi težih, hroničnih bolesti disajnih puteva, pluća, mokraćnog mehura, žuči i dr. Deficit u dugom periodu može da dovede do displazije pluća, što je stepenica do pojave karcinoma.

Suficit

Hipervitaminoza vitamina A ima za posledicu niz nepoželjnih promena u organizmu: gruba koža, svrab, opadanje kose, povećanje jetre i slezene, anemija, smanjenje leukocita, promene na kostima uočljive na rengenu, razdražljivost i dr.

Izvori

Ovaj vitamin se nalazi u namirnicama animalnog i biljnog porekla i to u: ribljem ulju, životinjiskim mastima, ribljoj i jetri uopšte, žumancetu, mleku, maslu, siru, grašku, spanaću, zelenoj salati, peršunu, kelju, šargarepi, marelici, suvoj šljivi, višnji, breskvi itd.

Dnevne potrebe

Dnevne potrebe ovoga vitamina su: za odojčad i dete do godine dana 1500 I.J., za odrasle 3500-5000 I.J., za trudnice i dojilje 6000-8000 I.J. Jedna I.J. ekvivalentna je 0,6 mikrograma vitamina A.

Toksičnost

Ako se više meseci uzima svakodnevno više od 18500 I.J. kod dece, odnosno više od 50000 I.J. kod odraslih, može da dođe do toksičnih efekata.

Upozorenje

Da bi se pravilno apsorbovao vitamin A u probavnom traktu, neophodno je prisustvo masti i minerala. Najbolje deluje sa mineralima kalcijumom, fosforom i cinkom, ali i u kombinaciji sa B-kompleksom, vitaminom D i E.

Share Button

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!