zacini
Vision proizvodi
 
Anis
Beli luk
Biber
Bosiljak
Celer
Cimet
Crveni luk
Čili
Čubar
Đumbir
Estragon
Iđirot
Isiot
Kapar
Karanfilić
Kardamom
Kim
Kleka
Korijander
Kumin
Kurkuma
Lavanda
Lovor
Majčina dušica
Majoran
Mirođija
Morač
Muskatni oraščić
Nana
Origano
Paprika
Paštrnjak
Peršun
Pimet
Ren
Ruzmarin
Selen
Slačica bela
Susam
Šafran
Timjan
Vanila
Žalfija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vitamin D Deficiency

 


Kumin Cuminum  cyminum L.

Istorijat i rasprostranjenost

Zemlja porekla kumina je Egipat. Bio je poznat u Egiptu pre 5.000 godina. Pronađen je u piramidama. Stari Rimljani i Grci koristili su ga u medicinske i kozmetičke svrhe. Danas se uzgaja u Indiji, Severnoj Africi, Kini, Americi i u drugim zemljama.

Botaničke i morfološke karakteristike

Kumin je visine15-50cm. Aromatične semenke, zelene boje duge su  3-6mm. Sitni cvetići su bele ili roza boje skupljeni u cvast.Kumin se često poistovećuje sa kimom, ali to je specifična biljka sa semenom karakteristične zelene boje.

Hemijski sastav

Seme kumina sadrži značajnu koncentraciju  ugljikohidrata (35,5%), 23,8% lipida, 17,7% proteina. Od mineralnih materija količinski je najzastupljeniji kalijum (2,1%), a od vitamina vitamin C (17,2%).
Kumin sadrži 2,5-4,0% eteričnog ulja. Kvantitativo dominantna komponenta eteričnog ulja je γ-terpinen (29,1%), a značajne su i koncentracije  para-cimena (25,2%), β-pinena (19,9%) i kuminaldehida (18,7%).

Lekovitost

Kumin je antioksidant, antikancer, stomahik, diuretik, karminativ, stimulant, astringent i antispasmolitik.

Upotreba

Kumin se upotrebljava  u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji i u kulinarstvu. Veoma je popularan  začin u Zapadnoj i Centralnoj Aziji, posebno u Burmi, Indiji i Indoneziji.

Narodna imena

Kalonji, crni kumin.

 

Ljekovite trave
Download Wallpaper
P90X Workout Schedule
Oil of black cumin

 

 

 

   

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright ©2010 Sva prava zadržana